A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszéke kutatói a gyógynövényeknek olyan új fajtáinak nemesítésén dolgoznak, melyek speciális hatóanyag-tartalommal rendelkeznek, meghatározott célra alkalmasak és gazdaságos, versenyképes droghozamot biztosítanak.

gyógynövények

Feltétlenül fontos, hogy a gyógynövény megbízható minőségű legyen – fotó: pexels.com

A gyógynövények nemcsak járványos időszakban fontosak, hanem egész évben hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez vagy közérzetünk javításához. Ki ne szeretne nyári kánikulában menta-, citromfű- vagy levendulaszörppel hűsölni, vagy télen betegséget enyhítő forró kakukkfűteát iddogálni? Gondolhatunk akár a manapság igen kedvelt aroma diffúzerekre is, melyek télidőben illatfelhőikkel teszik hangulatossá belső tereinket.

Karácsonyi bejglinkben is bőven van gyógynövény, a mák formájában. Feltétlenül fontos, hogy a gyógynövény megbízható minőségű legyen és a bolti ellátás szakadatlan maradjon. Ennek záloga a megfelelő fajtahasználat, mely az utóbbi évtizedekben a megbízható minőség és a korszerű termesztéstechnológiák alkalmazása miatt a gyógynövénytermesztésben is egyre fontosabb., hiszen ez a minőségbiztosítás a modern termesztés alapja.

mák

Karácsonyi bejglinkben is bőven van gyógynövény, a mák formájában – fotó: pexels.com

A MATE Gyógy- és Aromanövények Tanszéke kutatói hazánkban ma a legfontosabb szereplőként végzik ezt a munkát a komplex fajtaértékelés, nemesítés és fajtafenntartás terén.

„A gyógynövény-nemesítés céljai napjainkban a következők: hatóanyag-tartalom növelése, összetétel módosítása (pl. illóolaj), a drogbetakarítás és -feldolgozás hatékonyságának növelése (pl. gépi betakarításra való alkalmasság, optimális gyökérforma), rezisztencia biotikus és abiotikus (szárazság, fagy) tényezőkkel szemben. Az elmúlt húsz évben az in vitro technikák határozott hangsúlyt kaptak a gyógynövény-nemesítésben is. Ugyanakkor jól ismert tény, hogy e technikák költségigénye éles ellentétben áll azzal, hogy még a legfontosabb fajok termőterülete is csak ritkán teszi lehetővé a szaporítóanyagból a nemesítési költségek akár minimális megtérülését" – tudjuk meg Zámboriné Dr. Németh Éva, a MATE Kertészettudományi Intézet Gyógy- és Aromanövények Tanszék vezetőjének a témában írt értekezéséből.

Az írásból kiviláglik továbbá, hogy a gyakorlati fajtanemesítést és fenntartást az államilag támogatott projektek mellett döntően a piaci szereplők, gyógyszergyárak, termékelőállító vállalkozások, kisebb részben pedig termesztők finanszírozzák.

Ez egyértelműen mutatja, hogy ma már az optimalizált biológiai alapanyag a gyógynövényágazat sikerének is egyik alapfeltétele" – következtet a szakember.

aroma diffúzer

Manapság igen kedveltek az aroma diffúzerek – fotó: pexels.com

Az egyetem nemesítési és fajtafenntartási tevékenysége a génbanki aktivitáson, az országosan is kiemelkedő genetikai gyűjteményen alapszik. A tételek egy részét mag, kisebb részét pedig élő ültetvény formájában őrzik meg, a nemzetközi génmegőrzési és biodiverzitás fenntartási irányelvekhez is igazodva.
A jelenlegi hazai fajtajegyzéken a MATE gyógynövény kutatóinak tizenegy államilag elismert fajtája szerepel, de ismertek el fajtákat Németországban is és született Európai Uniós szabadalommal védett anyag is. Jelentős fajok ebben például a Hungarikumnak is tekinthető mák és majoranna, de a levendula vagy az édeskömény is.

A MATE kutatóinak köszönhetően számos gyógynövény vagy gyógynövényes készítmény minősége garantált tehát és bizonyosak lehetünk abban, hogy kedvenc termékeink nem fognak eltűnni az üzletek polcairól.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.