Hozzátette: a borászokból és borszakírókból álló bizottság többfordulós versenyben összesen 181 pincészet 380 borát kóstolva választotta ki azt a 20 borászatot, amelyek indulhattak a Debrecen város bora címért. Az utolsó körös decemberi bírálaton ezekből választotta ki a Fiáth Attila és Kosárka József nemzetközi borakadémikusok által vezetett grémium Debrecen idei borait klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér kategóriában.
A kép illusztráció! – fotó: Shutterstock
Debrecen város bora az idén fehér klasszikus kategóriában Szőke Mátyás és Zoltán 2018-as Mátrai Rajnai Rizlingje, vörös klasszikus kategóriában a Mészáros Borház 2017-es Szekszárdi Cabernet Franc classic-ja, rozé kategóriában a Takler Borbirtok 2019-es Szekszárdi Pinot noir Roséja, fehér prémium kategóriában Szőke Mátyás és Zoltán 2018-as Mátrai Paskomi Chardonnay-ja, vörös prémium kategóriában a Koch Borház VinArt Pincészetének 2017-es Villányi Franc-ja, desszertbor kategóriában a Holdvölgy Pincészet 2008-as Intuition No1. Zéta édes szamorodnija, pezsgő kategóriában pedig a Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok 2016-os Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut-je lett.
A Debrecen város bora borszelekcióhoz külön díszdoboz is rendelhető, amelynek arculati tervét egy nemzetközi pályázatot követően egy dán tervező munkáiból választották ki a VisitDebrecen koordinálásával – mutatott rá Kovács Pál.
Papp László polgármester az MTI-nek felidézte, hogy 2015-ben újították fel a régi hagyományt, hogy az egyébként borvidékkel nem rendelkező Debrecennek ismét legyenek borai. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a borkultúra nem idegen Debrecen városától, hiszen az Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt, és a harmadik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított Tokaj és a Balaton-felvidék után.
Hozzátette, hogy Debrecen évről évre több ezer szőlővesszővel járul hozzá új ültetvények telepítéséhez az Érmelléken.