Ki ne ismerné a csipkebogyót, ami szinte mindenhol megtalálható az őszi hónapokban? A népszerű finomság szeptembertől kezdve egészen novemberig szedhető.

Mikor és hogyan használható fel a csipkebogyó?

Bár a betakarítás igen munkaigényes, rengeteg előnye van annak, ha valaki rendszeresen fogyaszt csipkebogyót. Sokan kedvelik lekvár formájában, de számos egyéb módon feldolgozzák, így ma már olajat is vehetünk, ami ebből a termésből készül.

Aprólékos feladat annyit gyűjteni belőle, ami elegendő lehet egy nagyobb adag lekvárhoz, így sokan a ház körül csak teaként isszák. Kiváló megoldás, ha plusz C-vitaminnal látnánk el a szervezetünket. Fontos azonban, hogy semmiképpen ne melegítsük túl az áztatott folyadékot, hiszen így könnyen elveszítheti a tápanyagtartalmát.

Milyen hatásal van a szervezetre a csipkebogyó?

Bármilyen formában érdemes vele dolgozni. A manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő olaj az egyik legjobb bőrregeneráló készítmény, rengeteg bőrbetegségre jó hatással van. Az olaj amúgy a lekvárból fennmaradt magból készül. A magokat ki kell szárítani, rostálni, csak ezt követően készítenek belőle olajat.

Legtöbben persze a magas C-vitamin tartalmáról ismerik, azonban ennél jóval több van benne. Télen csodaszernek számít, hiszen bőven akad jótékony hatása. Amellett ugyanis, hogy erősíti az immunrendszert, olyan vitaminok találhatóak meg benne, mint a B1, a B2, illetve a K-vitamin. Fokozza a védekezőképességet, így könnyebben győzzük le a fertőzéseket és a betegségeket. Ha mindez nem lenne elég, a csipkebogyó húsa rendkívül hasznos a cukorbetegeknek, ugyanis szabályozza a vércukorszintet, sokkal egyenletesebben tartja azt hosszabb távon is.

csipkebogyó

Szárított formában egész télen fogyasztható - fotó: pexels.com

A csipkebogyó ráadásul támogatja az erek áteresztőképességét, megelőzhető vele az érszűkület és az érelmeszesedés, illetve kiválóan alkalmas ezeknek a betegségeknek a kezelésére.

Segít megemészteni a zsíros ételeket!

Ami talán még fontosabb, hogy a zsírosabb ételek után érdemes meginni egy csésze csipkebogyó teát, ugyanis igencsak jó hatással van a szervezetünkre a zsírok megemésztése során. Ha tehát túl sokat ettünk volna a karácsonyi vacsoránál, akkor bor helyett érdemes inkább a növényből készült teát inni.

Mikor szedhető?

A csipkebogyó gyűjtése, ahogy már említettük, munkaigényes feladat. Mivel a terméseket egyesével kell leszedni az amúgy szúrós bokorról, így sokan ódzkodnak a gyűjtésétől. Aki viszont kipróbálná és szívesen fogyasztana a növényből készült teát, esetleg télre is szárítana belőle, annak szeptembertől egészen a novemberi első fagyokig van lehetősége megtenni ezt. Amit a dér már megcsípett, az viszont már nem alkalmas arra, hogy megszárítsuk, így azokat érdemes azonnal elfogyasztani.