A kihelyezett sárga színcsapdáinkon egyre több a cseresznyelégy – írja Zsigó György. A szakember javasolja, hogy a kerttulajdonosok is használják a ragacsos sárga lapokat. Ezek a lombkorona déli oldalára és a felső szintjére függesztve jelzik a legpontosabban a rajzás indulását. Sajnos létrázni kell, mert az alsóbb ágra akasztva csak egy-két héttel később fogják az első egyedeket. Ekkor már késő, a termés nagyobb részébe már betojták a petéiket a legyek. A zöldborsó nagyságú gyümölcsöket is károsíthatják, ne igazítsák a permetezés időpontját a későn érő Germersdorfi színesedéséhez.

Mára megdőlt ez a népi megfigyelés. Ahol megtalálták a sárga lapon az első egyedeket ott a rovarölő szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejével (é.v.i.) kell számolni. Ha a szüretig még „beleférnek” a felszívódó Mospilanok (14 nap), akkor ezeket is használhatják. Később már csak a kontakt készítmények, a Decis, a Karate 2,5 WG, a Karate Zeon 5 CS, és aKaiso Garden alkalmazható, 3 ill. 7 nap é.v.i.-vel.

cseresznyelégy

Érdemes színcsapdákkal megfigyelni a kártevők számát – fotó: Veszprém megyei Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság

Az esős napok hatására, lassan a permetezendő növények sorába lép a lombosodó szőlő is. A talajhoz és a tőkéhez vagy a kordonkarhoz közeli levélkéken nemsokára megtalálhatják a lisztharmat tüneteit. Az érzékenyebb fajtákon kezdjék a keresést: Kékfrankos, Potugieser, Leányka, Rizlingszilváni, Kadarka,Olaszrizling, Chardonay, stb.

A sárguló, olajosan áttetsző foltocska, megjelenése után rövidesen torzulni kezd a levél, a fonákon pedig hamarost megjelennek a gomba jellegzetes apró telepei, melyek már ekkor is ontják a nyári spórák (konídiumok) milliárdjait. Ekkor már egyértelmű a fertőzés, de a permetezéssel ne várjunk idáig se! Ne feledjék, a lisztharmatok ellen csak megelőzéssel védekezhetünk! Ha nem kezdik el a védekezést kellő időben, akkor a virágzásig felszaporodhat. Elhúzódó virágzásnál több gombageneráció is válthatja egymást és a felhalmozódó fertőző anyag a virágokat teljesen elviheti, korai lesz a szüret...

Most a kontakt kénes szereké a főszerep, bármelyiket választhatják, pl. Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, stb. Virágzásig ismételhetünk velük, sőt töményebb lehet a permetlé, mint nyáron. A Karathane Star is kontakt és kénmentes, hűvösben kifejezetten jól működik. Fürtmegnyúlásnál majd indíthatják a felszívódó (szisztemikus) blokkot.

Az a kertész, aki biztosra akar menni, ő a kén mellett, kombinációban már most is bevetheti a felszívódó gombaölőket: Bumper 25 EC, Topas 100 EC, a Systhane Duplo más néven Talentum, a Cabrio Top, a Quadris, Dynali, a Vivando és a Cyflamid, stb. (A Cantus is engedélyezett, de főleg fürtvédelemre kiváló.) Így járhat el az, aki pl. ritkán jut ki a kertjébe és az esők után nem tud a kontakt kénnel ismételni, érzékeny fajtákat telepített, melyeknél biztosan számíthat a gombára, vagy a közvetlen szomszédjában fertőzött növények vannak. Ezek a kertbarátok tehát máris indíthatják a szisztemikus blokkot, azaz a virágzás végéig, egymást követően 2-4 alkalommal permetezhetnek felszívódókkal. Sok felszívódó szert nem is lehet többször felhasználni évente!

Zsigó György
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara