A borókaszú (Phloeosinus aubei) a ciprusfélék egyik legpusztítóbb hazai kártevője, amely inváziós fajként terjed Európában. Amellett, hogy megrágja a tujákat, a ciprusrák kórokozójának vektora is, így tömeges felszaporodása jelentős gazdasági kártétellel jár.

A közelmúltban a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) munkatársai sikeresen azonosították a kártevő aggregációs feromonjának két komponensét, a (–)-⍺-pinént és a (–)-mirtenolt. Ezek a csalogató hatású anyagok segíthetnek egy biológiai védekezési módszer kidolgozásában is. A kutatás eredményeit a rangos Journal of Applied Entomology folyóiratban közölték.

borókaszú

A borokaszú jelenlétét a tömeges kártétel alapján lehet felismerni – fotó: HUN-REN

A borókaszú nőstények közép- és utóbeléből nyert kivonatokat a hazánkban kizárólag a HUN-REN ATK NÖVI-ben megtalálható bioszenzoros gázkromatográffal (GC-EAD) elemezték a kutatók, majd a borókaszú csápon aktívnak bizonyult komponenseket GC-MS módszerrel azonosították egy nemzetközi együttműködés keretében.

Az azonosított komponensek szintetikus mintáival viselkedési vizsgálatokat folytattak a szintén csak a HUN-REN ATK NÖVI-ben rendelkezésre álló négykarú olfaktométerrel.

A laboratóriumi eredményeket faiskolai ültetvényekben végzett szabadföldi csapdázásos kísérletekkel is megerősítették. Mindkét vizsgálati módszerrel sikeresen bizonyították az azonosított komponensek viselkedési hatását, így az aggregációs feromonok meglétét is.

Borókaszú egy telelőjáratban

Borókaszú egy telelőjáratban – fotó: HUN-REN


A kutatások úttörőnek számítanak a ciprusféléket károsító szúbogarak esetében, eddig ugyanis ismeretlen volt e rovarcsoport kémiai ökológiája.

A kutatók munkája hozzájárulhat a borókaszú elleni új biológiai védekezés kidolgozásához. Eredményeik megteremtik a lehetőséget a faj rajzásának előrejelzésére, a továbbiakban pedig egy hatékony, vegyszermentes biológiai védekezési módszer kidolgozását is segíthetik.

A borókaszú által kialakított nászjáratok

A borókaszú által kialakított nászjáratok – fotó: HUN-REN

A borókaszú jelenlétét eddig a tömeges kártétel alapján lehetett felismerni, így gyakran csak a fertőzött állomány eltávolítása jelentett hatékony védekezést a faj továbbterjedése ellen.

Az egészséges növényállomány megóvására eddig a gyakori permetezés, rovar- és gombaölő permetszerek gyakori alkalmazása volt a megoldás, ez azonban jelentős környezeti terheléssel és nagy anyagi ráfordítással járt például a dísznövényeket termesztő faiskolák számára.

Az új eredmények elősegíthetik a tuják és egyéb ciprusfélék gazdaságosabb, versenyképesebb, hatékony és környezetbarát termesztését. A háztáji kertekben az esztétikai kár megelőzésére pedig már a közeljövőben használhatóvá válhatnak az újfajta védekezési lehetőségek – olvasható a közleményben.