Munkára és ráfordításra lesz szükségünk, ám szerencsére van olyan modern gyeptrágya, ami időt spórol számunkra mindehhez. Ráadásul úgy biztosítja az ideális tápanyagutánpótlást a pázsitnak, sportgyepnek, hogy se a talajt, se bolygónk vízkészletét nem mérgezi. Ilyen az IKR Agrár új gyeptrágyája, a LOVOGREEN, amely két változatban érhető el, külön összetétellel kimondottan tavaszi és őszi gyepápolási munkákhoz.

gyönyörű haragoszöld pázsit

Tartsunk be néhány fontos szabályt a locsolással, nyírással és műtrágyázással kapcsolatban – fotó: IKR Agrár Kft.

Miért nincs haragoszöld pázsit gyep-műtrágya nélkül?

A világon kétféle ember létezik: az egyik próbálta már füvesíteni a kertjét, esetleg konkrétan sportpályák vagy parkok zöldfelületeinek ápolásával foglalkozik, és vannak azok, akik szerint „a fű zöld és nő”. Nem meglepő, hogy a csalódott kerttulajdonosok többsége az utóbbi csoportból kerül ki. Ugyanis a tömött, smaragdzöld pázsit kialakítása folyamatos vágást és gondoskodást igényel. Amihez elengedhetetlen, hogy egész évben elérhető formában biztosítsuk a gyepnek a nélkülözhetetlen tápelemeket, valamint a nedvességet. Máskülönben pázsitunknak nem lesz miből növekednie. Ráadásul az sem mindegy, milyen anyaggal folyik a gyeptrágyázás. A nem megfelelő összetételű gyep műtrágya ugyanis könnyen okozhat több kárt, mint hasznot füvünkben.

Lássunk néhány rövid, követhető tippet a haragoszöld gyepszőnyegért, illetve azt, hogy miért nélkülözhetetlen segítőtárs ehhez egy olyan modern gyeptrágya, mint a LOVOGREEN!

Mi kell ahhoz, hogy folyamatosan nyírni tudjuk a gyepet, amitől az mindig szép, mélyzöld lesz?

1. Öntözzük gyepünket rendszeresen!

Mivel egyre többször üti fel a fejét aszályos idő, különösen fontos, hogy a gyepet eső hiányában rendszeresen öntözzük. Az ideális, ha kevesebbszer, de nagyobb mennyiségű vizet viszünk ki a fűre, a sűrű, kismennyiségű öntözéstől ugyanis a gyökérzet a felszín közelébe húzódik. Ettől sérülékenyebbé válik a gyep a száraz időszakokban.

Szintén jó tanács: kerüljük a déli verőfényes napsütést! A párolgás miatt ilyenkor nagy a vízveszteség, valamint a cseppek „kis nagyítókként” felerősíthetik a napsugárzást, égetve a leveleket. Öntözzünk este, ha van öntözőrendszer, akkor választhatjuk az éjszakát is.

2. Használjunk modern, szabályozott hatású gyep műtrágyát!

A LOVOGREEN speciálisan a gyep igényei mentén összeállított szilárd gyep műtrágya-család, amivel hosszan tartó tápanyagutánpótlást biztosíthatunk a zöld felületeknek. A benne található tápelemek lassan bomlanak le, azokat a csapadékvíz, valamint a talajbaktériumok lassanként teszik felvehetővé a fű gyökérzete számára. Ennek köszönhetően a kijuttatás után akár 2-4 hónapig biztosítja mindazt, amitől a gyepünk gyorsan, élénkzöld színben, tömötten növekedhet. Ezzel munkaidőt spórolhatunk, hiszen nem kell olyan gyakran gyeptrágyázni, a kevesebb fordulóval ráadásul a talajtömörödés is kisebb lesz, ami szintén elengedhetetlen a hosszú távon is szép füves felületek kialakításához. A LOVOGREEN gyep műtrágyákat 2 kiszerelésben rendelhetjük meg, a 20 kg-os zsákok speciális összetételét laboratóriumi elemzésekkel és szigorú teszteléssel határozták meg.

  • A nitrogéndús Lovogreen NPK 20-5-8 + 2 MgO gyeptrágya ideális a tavaszi gyepápoláshoz, hiszen a nitrogén a fűféléknél is a növekedés motorja.
  • A foszforban és káliumban gazdag Lovogreen NPK 10-5-20 + 4 MgO gyeptrágya az őszi gyep igényeit elégíti ki. Ilyenkor ugyanis a friss foszfor elengedhetetlen a gyökérzet megerősítéséhez, míg a kálium az áttelelést segíti elő a fagyos időben.

Lovogreen műtrágya

Nem mindegy, milyen műtrágyával gyeptrágyázunk – fotó: IKR Agrár Kft.

Mitől jobb a szabályozott hatású LOVOGREEN gyeptrágya, mint egy hagyományos Ammónium-nitrát műtrágya termék?

Ahhoz, hogy az egyenletes pázsitért folyamatosan nyírhassuk a gyepet, egyértelmű, hogy kell a növekedést biztosító nitrogén a füvünknek. Azonban hatalmas különbséget tesz, hogy ezt milyen formában tesszük a növények számára elérhetővé a gyeptrágyával. A hagyományos gyep műtrágyák között ugyanis még mindig gyakran találjuk ammónium-nitrát formában ezt a tápelemet, amivel könnyű több kárt okozni, mint hasznot a pázsitban. Erre már Péntek Csaba, az IKR Agrár Kft. fejlesztési igazgatója hívja fel a figyelmet. A cég hosszú évek óta biztosít szakértői tanácsokat, műtrágyákat, növényvédő szereket a magyar gazdáknak, illetve saját műtrágyagyártást is folytat itthon Peremartonban.

„A klasszikus műtrágyákban található ammónium-nitrát egy erősen perzselő hatású anyag, amiből könnyű többet kijuttatni a gyepre, mint a mi szerencsés. Mindegy, hogy sportpályáról vagy díszkertről beszélünk, eltúlzott használata egyformán kiégetheti a növényeket, ilyenkor azok levélzete elsárgul. A másik ok, ami miatt ma már jobb kerülni ennek az anyagnak a használatát, hogy kiszórás után ez gyorsan kimosódhat, vagy épp bemosódhat a talaj mélyrétegeibe. A nitrogén egy sóféle, ha felgyűlik a földben, belemosódik a vizekbe, ami károsítja a környezetet. Épp ezért használunk ehelyett modern tápanyagformulákat a LOVOGREEN műtrágyákban. A karbamid-formaledehid a nitrogén lassú felszabadulását biztosítja ezek közül. Míg a karbamid-nitrogénnel ezzel párhuzamosan úgy biztosítjuk az azonnali tápelempótlást, hogy annak nincsenek olyan környezeti veszélyei, mint a hagyományos ammónium-nitrátnak. Ideális megoldás díszkertbe, közepesen vagy erőteljesen igénybe vett gyepfelületek gondozásához. A hosszan elnyúló 2-3 hónapos hatóidőnek hála elég 1-3 alkalommal kijuttatni tavasszal és ősszel is, kevesebbszer kell taposni a gyepet. Ez akkor is számít, ha kézierővel visszük ki a gyeptrágyát, akkor pedig különösen, ha gépi műtrágyaszórót alkalmazunk. Ami lényeges, hogy juttassunk kellő nedvességet a gyeptrágyára, azok hatóanyaga ugyanis így juthat el a gyökérzónába, ahol szabályozottan, állandó bázist nyújt a gyep növekedéséhez.” – fogalmaz az IKR Agrár Kft. szakértője.

Az IKR Agrár Kft. részéről Dr. Márton Lénárd kereskedelmi igazgató emellett a termékhez kapcsolódóan azt is kiemelte, hogy hasonlóan a gazdáknak szánt termékekhez, a pázsit műtrágyák hatékonyságát is folyamatos hatáskísérletekkel ellenőrzik a cseh gyártópartnerek.

„Az IKR Agrár Kft. 8-ik éve tartozik az AGROFERT HOLDING a.s cégcsoporthoz, amely a kontinens egyik legnagyobb agrártermelő, kereskedelmi, vegyipari és élelmiszeripari vállalategyüttese. A LOVOGREEN műtrágyákat a cégcsoporton belül Csehország meghatározó műtrágya gyára, a LOVOCHEMIE a.s. gyártja. Folyamatosan tesztelik a termékeket, illetve mi is eljuttatjuk hozzájuk a magyar vásárlók visszajelzéseit. Hála az együttműködésnek, a magyarországi partnereink, vásárlóink olyan új technológiára épülő tápanyagokat, trágyázó anyagokat próbálhatnak ki, amik megelőzik a piacon kapható más készítményeket. A LOVOGREEN gyeptrágyák külföldön 2 éve bizonyítanak, most itt a lehetőség, hogy a magyar pázsitokon, gyepeken kihasználjuk a tudásukat.”

A tavasz folyamán az IKR Agrár Kft. honlapján Online gazdabolt is elérhetővé válik, itt webshopos vásárlással rendelhetjük házhoz a kisebb kiszerelésű termékeket. A sorba a LOVOGREEN műtrágyák is beletartoznak majd.

3. Tartsuk gyommentesen a pázsitot!

A haszonnövényekhez hasonlóan gyepünket is folyamatosan fenyegetik a megjelenő gyomnövények, amelyek versengenek a helyért, napfényért és tápanyagokért a pázsittal. Ezek közül a tarack, muharfélék, a gyermekláncfű, moha, madársóska mind-mind fejtörést okozhat. A megfelelő tápanyagutánpótlással megalapozott rendszeres vágás erre is megoldás, de használhatunk ezen felül gyomásót vagy épp gyomirtó szeres kezelést is.

4. Szellőztessük rendszeresen a talajt!

A folyamatos öntözés és taposás miatt fellépő talajtömörödés a gyepszőnyegünknél szintén legyőzendő probléma, hiszen ilyenkor se a levegő, se a víz és vele a tápanyagok nem jutnak el a gyökérzónába. A gyepszellőztetésnek megvannak a maga speciális eszközei, ezekkel érdemes elvégezni a talajjavítást évente legalább egyszer nyár végén – ősszel, de az igénybevétel függvényében akár többször is.

Smaragdzöld tömött gyepszőnyeget szeretne a lehető legkevesebb munkával? Bízza a tápanyagutánpótlás feladatát a LOVOGREEN hosszú hatóidejű, szabályozott hatású szilárd műtrágyáira! Keresse a hivatalos forgalmazó IKR Agrár Kft. értékesítőit!