Ahogy az elmúlt két évben, úgy januárban is jelentősen megemelkedtek a zöldségárak, amelyek közül a paradicsom, a paprika és a vöröshagyma drágult a leginkább. Az Agrárgazdasági Kamaránál aggasztónak találják az enyhe téli időjárást is, ami a gyümölcsök árát is negatívan befolyásolhatja – írja az index.hu.

zöldségek

Jelentős mértékű a zöldségfélék árának emelkedése – fotó: pixabay.com

Annak ellenére, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint januárban kevesebb mint 4 százalékos volt az infláció, a zöldségek ára mégis jelentős mértékben emelkedett.

A KSH adatai szerint a paradicsom 21, a paprika 17, a vöröshagyma 13 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban. Két éves viszonylatban vizsgálva pedig csaknem kétharmadával emelkedtek az árak.


A Fruitveb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács ügyvezető igazgatója, Kelemen Péter az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy a fogyasztói árat több tényező is befolyásolja: meghatározó a termelői ár, a csomagolási költség és a kiskereskedelem költsége, azaz árrése.

Az elmúlt két évben a véleménye szerint a csomagolás drágulása és a kereskedők költségeinek emelkedése befolyásolták negatívan az árakat.

A zöldségek mellett áremelkedés fenyegeti a gyümölcsöket is. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke is aggódik a hetek óta tartó tavaszias időjárás miatt.

Hogyha egy erős fagy jön mondjuk a márciusi vagy akár áprilisi hónapban, amikor a legtöbb gyümölcsfa virágzik, akkor komoly kár érheti ismét az állományt

– mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara osztályelnöke.