Amikor először olvastam a Csalomon csapdáról, már akkor elhatároztam, kipróbálom a gyakorlatban is, a termék pozitívnak jelzett tulajdonságait. Azzal a jelszóval vágtam bele a próbába: „itt mutasd meg, mit tudsz”.


Minden évben visszatérő problémám ugyanis a megtermelt cseresznyék „kukacosodása”, valamint a körtefáim moly fertőzése és az ezzel együtt járó monília fertőzés is.

Miután néhány „csodaszerként” hirdetett növényvédő szerrel már megjártam a gyakorlatban, az első időszakban, eléggé szkeptikusan viszonyultam az újabb „csodaszerhez” is.


Ha lúd, hát legyen kövér, tartja a régi magyar közmondás, már megpróbáltam a futó rovarkártevők elleni talajcsapdákat is. Ennek a fogási eredményével nem kívánok foglalkozni, mert szerencsémre a futó bogarak nem jelentek meg a kertemben. Vagy a vetés szerkezet, vagy az alkalmazott köztes vetések, vagy az éghajlat nem kedvezett számukra az elszaporodáshoz.

Bővebben foglalkozom a cseresznyelégy, okozta „kukacos” cseresznye szimptómával.

Itt a kertem cseresznye fái közül a „Van” holland fajtán, valamint a „Germesdorfi óriás” fajtákon próbáltam ki, átható sikerrel. A fák nagy hozamúak, intenzíven termők átlagos életkoruk 10-l8 év közötti.


A „kukacos” cseresznyét, a cseresznyelégy lárvája okozza, amely előszeretettel károsítja a cseresznye és a meggyfák termését.


A Csalomon csapdát az elérhető korona magasságába helyeztem ki, minden fára egyet-egyet. A csapda vonzáskörzetében a cseresznyelegyet a feltűnő sárga szín és a hozzá mellékelt nem kémiai anyagot és nem feromont tartalmazó táplálkozási csalianyag vonzotta. A sárga lap időt álló ragacsos anyaggal került bekenésre, erre tapadnak a károsító rovarok.

Az általam kirakott csapdák fogtak kártevő legyeket május első hetétől, egészen május végéig.


Permetezést, a cseresznyefákon nem végeztem, a betakarított cseresznyében kimagozáskor sem találtam kukacokat. Az egyedül álló módszerrel 50-100 kg cseresznye volt kukacmentes, ebben az évben.

Szakirodalmi adatok szerint, Svájc sok kantonjában a kisebb területű gyümőlcsösökben előszeretettel pusztítják ezzel a módszerrel a cseresznye és a meggy kártevőit.

Nagy területű gyümölcsösökben a CSalomon csapdát a kártevő rovarok rajzásának követésére, és ez alapján a permetezések optimális időben történő végrehajtására fejlesztették ki. A csapdák fogása alapján az inszekticides kezelés ajánlott környezetkímélő szerekkel, mint például a Karate 5 EC, a Zolone35 EC és a Calipso480SC.

A ragadós sárgalap jól alkalmazható a levéltetvek, az üvegházi lisztecske, a dohány tripsz, valamint a tavaszi káposzta légy ellen való okszerű védekezésre is.
A saját tapasztalatom szerint csalianyag nélkül eredményesen elpusztítja a lakásban megjelenő legyeket, darazsakat is, valamint termő körtefára kihelyezve eredményesen fogja a körte molyokat is.

Ebben az évben még a hírverés alapján próbáltam ki a Csalomon csapdát, de jövőre, már a saját tapasztalatom alapján vásárolok belőle.
Dr. Berényi Béla

 

További információk a Csalomon csapdáról:

 

Részletes terméklista:

 

Feromoncsapdák rendelhetők az alábbi kártevőkre: