Bár a tavasz közeledtével egyre inkább kifelé tolódik a növénynevelés fókusza, sokan kényszerülnek a lakásban megoldani a „kertészkedést". Bár valóban nincs jobb a napfényben fürdőző terméseknél, a négy fal között is ki lehet hozni a maximumot a lehetőségekből – írja az egy.hu.

kert

Minden növény esetében törekedjünk a megfelelő térfogatú edény biztosítására – fotó: pixabay.com

A tárolóedényt soha ne szabjuk szűkre!

A tápoldatok és mindenféle instant csodaszerek világát éljük, így hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az egyszer megvásárolt növényeink óévek múltán is jól érzik magukat ugyanabban a cserépben. Szép színes rudak vannak a földjükbe helyezve, ezek pedig garantálják az optimális táplálékellátást. Nos ez nagy tévedés!

Bármilyen növényt is tartunk az otthonunkban – különösképpen,  ha fűszer- és gyógynövényről van szó – a növekedésükkel lépést tartó edényre van szükségük.

Általános szabályként elfogadott, hogy egy cserepes növényhez megközelítőleg akkora átmérőjű edény kell, amekkora a föld feletti része. Ez olyan általános alapelv, amit nem minden esetben tudunk érvényesíteni, hiszen a fikuszt továbbra sem tudjuk olyan magas edénybe ültetni, amekkorára megnő, de minden kisebb növény esetében törekedjünk a megfelelő térfogatú edény biztosítására.


A növények gyökérzete folyamatosan növekszik és él a talajban, kapcsolatok, kémiai folyamatok és kölcsönhatások ezreit bonyolítva le egy nap alatt is. Természetes, hogy amennyiben növényünk megduplázza a méretét, akkor annak az ütemét a gyökere is le fogja követni, ám – mivel minden irányban a kaspó falának akadályába ütközik – egy ponton túl ezt nem tudja megtenni. Sokunk látott már olyan növényt, aminek – az átültetéshez kiemelve – szinte egy cseppnyi föld sem látszott a gyökereitől.

Az első és legfontosabb feladatunk, hogy az edények folyamatos nagyobbra cserélésével segítsük a boldogulásukat.

Ezekben a gyökérzet lényegesen jobban fogja érezni magát, sokkal egészségesebb és szebb növényt fog kinevelni.

kert

Ha a növényeink jól érzik magukat az otthonunkban, akkor semmi szükségünk nem lesz a drága táprudakra és kiegészítőkre – fotó: pixabay.com

Természetes segítőkkel támogassuk a fejlődésüket

Ha azt tapasztaljuk, hogy a növényeink jól érzik magukat az otthonunkban, akkor semmi szükségünk nem lesz a drága táprudakra és kiegészítőkre. Ha a földjük kezd kimerülni, akkor megoldást jelenthet egy kis tea- vagy kávézacc, tojáshéj vagy banán is – annak megfelelően, hogy az adott növénynek mik az igényei.

Hová tegyük a cserepes növényeket?

Az, hogy hova helyezzük el a növényeinket alapjaiban meghatározza a beltéri növénynevelés mikéntjeit és sikerességét. Gyakori kérdés, hogy melyik fajt hol és milyen körülmények között kell vagy lehet tartani.

Léteznek olyan növények, amelyek csak napos helyen képesek fejlődni, de olyanok is vannak szép számmal, amelyek bár szeretik a fényt, a közvetlen napfényre nagyon érzékenyen reagálnak, ezért semmi keresnivalójuk nem lenne az ablakban.

Ha sikeresen szeretnénk a növényeket a lakásban tartani, akkor az első és legfontosabb lépés, hogy tájékozódjunk arról, hogy a választott növénynek mik az igényei.

kert

Sok növény képes megnőni a lakásban is – fotó: pixabay.com

Milyen növényeket érdemes választani beltéri nevelésre?

Kellő odafigyeléssel a legtöbb fűszer- és gyógynövény termeszthető benti körülmények között is – ez alól sokak örömére a rozmaring sem kivétel, csak ismerni kell, miként teremtsünk megfelelő feltételeket!

A konyha vagy a szoba párkányán ott lehet a menta, a citromfű, a bazsalikom, a kakukkfű, az oregánó, a borsikafű is, sőt még a levendula is megnőhet a lakásban.

Egyre több zöldségnövény betelepülhet a lakásba – ez azoknak lehet kifejezetten hasznos, akiknek sem kert, sem terasz, sem erkély nem áll rendelkezésükre. A modern kertészettechnológia sok megoldást kínál az otthoni kertészkedés megkönnyítésére: beltéri fénycsöveket, párásító rendszereket, beltéri üvegházakat.  A lehetőség adott, csak élni kell vele.