Kedves Kertbarátnők, tisztelt Kertbarátok! Zsigó György 15., aktuális növényvédelmi felhívását közöljük.

Az almatermésűeknél a lisztharmat mellé a varasodás is csatlakozott, körtén már a gyümölcsön is megjelent.

A szőlőnél a lisztharmat mellett már néhol a peronoszpóra olajfoltjai és a feketerothadás tünetei is megjelentek a leveleken.

Lisztharmat tünetei szőlőn – fotó: Zsigó György

Az előző felhívásban a csonthéjasok a levélbetegségeire hívtam fel a figyelmüket, a meleg beálltával végre elbúcsúzhatunk az őszibarack tafrinájától. Abban is biztosak lehetünk, hogy a gyümölcsfertőző moníliafajok sem hagynak cserben minket, a szelektől karcolt, rovaroktól szúrt, rágott termésen biztosan megjelennek majd.

Általában elmondható, hogy járványhelyzet még nem alakult ki a gombakórokozók esetében, de a megelőzése miatt már védekezni kell. A fagykárt szenvedett,termés nélküli fáinkat se hagyjuk magukra. Az idén alakulnak ki a jövő évi termőrügyek és csak az egészséges lombú gyümölcsfákon számíthatunk majd egészséges virágokra.

Érdemes egy pillantást vetni a táblázatunkra. Minden moly beindult, a jövő héten a diófákra is felszereljük a ragacsos sárgalapot. A cseresznyelégy is javában rajzik.

cseresznyelégy

Cseresznyelégy fotója a gyümölcsön – fotó: Agroinform.hu

Tegnap egy utcai díszszilváról már egy márványos poloska is a nyakamba pottyant. Felébredtek.

A levéltetvek mindenhol tobzódnak. A májusi esőktől dúsan hajtanak a fáink, a sűrű lombkoronában, a fehérjében gazdag fiatal hajtásokon jól érzik magukat.

Összességében elmondható, hogy az esők és a viharos szelek után már fel lehet és fel is kell venni a permetezőgépet.

Több kertben már a 2. vagy a 3. kezelésnél tartanak. Ez teljesen indokolt lehet, ha például egy mélyfekvésű, párás kertje vagy érzékeny szőlő és gyümölcsfajtái vannak a kertbarátnak. Aki pedig csak kontakt készítményeket használ (például a kén, réz, mankoceb hatóanyagok), annak a kertésznek még gyakrabban kell ismételni a permetezést.

A készítmények körében nincs változás, a rézpótló mankoceb hatóanyag „betiltása” érzékenyen érint bennünket.

A felszívódó gombaölőkből megfelelő a választék (11. felhívás), a kontakt réz és kéntartalmúakból sincs hiány. A legtöbb gyümölcsfánknál a Mospilan képviseli a felszívó rovarölőt és a 13. felhívásban még felsoroltam néhány kontakt, illetve mélyhatású rovarölő szert. A 8. felhívásban gyűjtöttem össze a levéltetűölőket.

A növényvédő szert áruló boltokban kötelező a növényvédelmi végzettségű eladó foglalkoztatása. Kérdezzék őket és a vásárlás előtt olvassák el a csomagoláson található előírásokat.

Ahol krumplit termesztenek, ott valószínűleg megjelenik a burgonyabogár is. A csíkos ivarérett imágó és a lárvák már javában rágják a virágzó krumplit, a levelek fonákján pedig csoportokban sorakoznak a sárga tojásaik. Két nemzedékes, de egyszerre találkozhatunk az összes fejlődési alakjával, ami nagyon megnehezíti a védekezést. Még nagyobb gondot jelent az, hogy gyorsan rezisztenssé válik a rovarölőkkel szemben. Jelenleg a Coragen 20 SC, a Laser Duplo (korábban ez volt a Spin Tor) és – talán őszig – a Novodor engedélyezett ellene.

Sok jót hallottam a II. kategóriás Beneviáról. Ha csak néhány krumibokrunk van, akkor inkább kézzel szedném le a rovarokat és dörzsölném el a tojásokat, ahogyan ezt gyerekkorunkban tettük.

Néhol az érésben lévő cseresznyét is permetezni kell a légy vagy a levéltetvek miatt. A készítményeket és az élelmezés-egészségügyi várakozási időket lásd a 12. felhívásban.

Kis késéssel, de kicsíráztak és már 20-40 centiméteressé nőttek a parlagfüvek. Sokan kínlódnak a pollenjétől és ugyanakkor a szántóföldeken is a legelterjedtebb gyom lett. Mindenképpen küzdjünk ellene! A legjobb, ha kigyomláljuk, azaz gyökerestől húzzuk ki, még a pollenszóródás előtt! A talajok nedvesek, most könnyen kitéphetők a gyomok. Ahol nem győzik kézzel, kapával ott jöjjenek a gyomirtó szerek.

A parlagfüvet ilyenkor legegyszerűbb kigyomlálni – fotó: Zsigó György

Jogszabályi változás miatt az idén már egész évben parlagfűszezon van, azaz megszűnt azon szabályozás, miszerint csak július elsejétől kezdődően ellenőrzik és szankcionálják a parlagfű-fertőzöttséget.

Hasznos információkat találnak a NÉBIH weboldalán, a parlagfű bejelentő rendszerről.

Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK