A Magyarország minden területén jelen lévő óriási méretű ázsiai imádkozó sáskák, a korábban megismert példányokhoz képest akár kétszer akkora méretűre is képesek megnőni. Pillanatnyilag még nem kell ellenük védekezni, de figyelni kell az áttelelésükre, ugyanis ha nagy számban képesek a telet túlélni, akkor azonnal szükség lesz a növényvédelmi intézkedésekre – írja a novenyvedoszer.hu

sáska

Fotó: Gór Ádám, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Biztos sokan emlékezek még az idehaza a kilencvenes évek második felében megjelenő vadgesztenye aknázómolyra, amely a délszláv válság idején érkezett segélyszállítmányokon keresztül a térségbe, majd a kedvező életkörülmények következtében azonnal megindult a szaporodása. Hosszú éveken át csaknem lehetetlen volt védekezni ellene, míg meg nem jelent a biológiai ellenszere, a fürkészdarázs, ami megállította a további terjedését.

Az ázsiai imádkozó sáska térhódítása mögött is hasonló jelenség áll: három éve diagnosztizálták a fővárosban, de előtte egy évvel már Zákányszéken megtalálták az első példányait.

Több okkal is magyarázható a megjelenése: az egyik a globalizáció, ugyanis a sűrű árumozgások miatt a különböző csomagokban, raklapokon, dobozokban telepedtek meg, valamint a növényeken, köztük pálmafákon keresztül petecsomók formájában érkeztek meg hozzánk, s a kedvező éghajlatnak köszönhetően megfelelők voltak az életkörülmények a számukra

– mondta a szakember.

A felmelegedés optimális körülményeket biztosít a rovar számára – főként belvárosi környezetben érzi jól magát, ami azért lehet veszélyes, mert az áttelelés szempontjából ez a hőmérséklet kedvezőbb a számára, mint a szántóföldi. Mivel az időjárás egyelőre azt mutatja, hogy erős fagyra és téli hidegre nem nagyon lehet számítani, a rovar áttelelhet.

imádkozó sáska

Fotó: Lajtár Lili, izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0


A tavalyi nagy szárazságot csak még tovább tetőzte a sáskák megjelenése a kertekben. Ezek azonban a szokásosnál is nagyobbak voltak, mint amilyeneket korábban megszokhattunk.

Megdézsmálták a konyhakerti növények leveleit, nem kímélve a petrezselymet, a sárgarépát, a krumplit, a zöldbabot, de a sütőtököt sem. Az idei évben még a tavalyinál is nagyobb sáskák jelentek meg, de már nem csak a kertekben, hanem a városokban is. Hét-nyolc centiméter hosszúságú rovarokról van szó, ezeknek eddig csak a felét szoktuk meg.

A Szegedi Tudományegyetem docense, Sipos József szerint az óriás ázsiai imádkozó sáska nem veszélyes az emberre, de a saját fajtársait, vagy más rovarokat, valamint a növényi részeket is képes elfogyasztani.

A táplálkozási láncban mindenképpen zavart jelenthet, mivel egy másik, hasonló magyarországi sáskával, az őshonos ájtatos manóval konkurál. Az ázsiai imádkozó sáska képes kiszorítani nem csak az ájtatos manót, hanem a szöcskéket is, amelyek hasonló feltételek között élnek. A feromonok tekintetében az ájtatos manónak a hím példányai próbálkoznak a párosodással ezzel az új jövevénnyel, viszont genetikailag nem sikerül a termékenyülés, tehát ez képes a nagy szaporodási hullámot mérsékelni

– nyilatkozta a szakember.

Indexképek: Lajtár Lili, izeltlabuak.hu