Ilyen volt a tavalyi tavasz is, száraz márciust száraz április követett. Sokan bizakodtak, hogy nem lép fel a moníliás fertőzés, így nem is permeteztek. A következmény jóval később, a virágzás után megjelenő tünetek, hervadó, elszáradó virágok és hajtásvégek lettek.

Most viszont nem ilyen helyzet előtt állunk. A kajszibarack már kibontotta első szirmait, kezdődik a virágzása – első feltétel adott. Az időjárás előrejelzés a következő napokban többször is csapadékot ígér – a második feltételt is ki lehet pipálni. A kórokozó pedig ott van mind a házikerti fákban, mind az ültetvényekben- tehát a 3. feltétel is teljesült. Mindezek alapján erőteljes fertőzésre és korai, szomorú képet mutató tünetekre kell számítani.

Már virágzik a kajszibarack

2021.03.15-én készült kép, itt már virágzik a kajszibarack.

A védekezés nem most kezdődik, sokkal hamarabb kellett megtenni az első beavatkozást. Mondhatni a monília elleni védekezés egy önmagába visszatérő folyamat, a fertőzött hajtások levágása, majd gyümölcsfertőzés megelőzését célzó kezelések, később a múmiák eltávolítása, a metszés, a lemosó kezelés és a mostani permetezés mind részei.

Most célzottan védekezhetünk a kórokozó fertőzése ellen, s ez az egyik leghatásosabb időpont és beavatkozás.

Időzítés tekintetében a megelőzés alapkérdés, ami a virágzáskori védelem esetében a pirosbimbós állapotot jelenti, amikor az első kezelést el kell végezni. Mások az első virágok kinyílását megvárják, ők sem tévednek nagyot, de tovább várni már kockázatos. Egy második kezelés mindenképpen ajánlott, amit a fővirágzásban javasolnak. Ezt követően kap fokozott figyelmet az időjárás. Amennyiben virágzás közben esett, vagy éppen a fővirágzás táján esik, akkor további kezelés szükséges, amit a sziromhullás szakaszában kell elvégezni.

Moníliás fertőzés kajszibarackban.

Moníliás tünet kajszibarackon.

Az alkalmazott készítmények között régóta bevált és általánosan használt a tebukonazol hatóanyagú termékek valamelyike. Korábban egy gyártó egy terméke jelentette ezt, de pontosan a hatásossága miatt, amikor megnyílt a lehetőség, sokan gyártani kezdték. Szintén javasolható a boszkalid+piraklostrobin hatóanyag-kombinációt tartalmazó termék. Kiskertesek a szabad forgalmú (III) kategóriában a ciprodinil vagy a penkonazol hatóanyagú készítményeket vethetik be. Új termék a piacon a fenpirazamin hatóanyagú készítmény, amely szabad forgalmú, így általánosan hozzáférhető. Sajnos monília ellen csak őszibarackban és nektarinban engedélyezték.

Most a kajszibarack van napirenden, de ne feledjük, hogy a meggy legalább ennyire érzékeny a betegségre, tehát a védekezés tervezésénél ezt is figyelembe kell venni. Itt már alapban is a 3 alkalommal – fehérbimbós – fővirágzás – sziromhullás stádiumában – végzett kezelésekkel lehet a fákat megvédeni a kórokozó károsításától. Van, aki még ennél is nagyobb biztonságra törekszik, ők még virágzás után a kis kötött gyümölcsöket is megpermetezik. (Ezt speciálisan meggyben csinálják.)

Monília meggyen.

Ilyen, amikor (nem) fertőz a monília (meggyen) – tavalyi kép

Kevésbé veszélyes a betegség a többi csonthéjasra, de a kórokozónak kedvező időjárásban az őszibarack és a szilva is megszenvedi a kórokozó fertőzését.

A permetezéstechnikánál a tökéletes fedés fontos, ehhez apró cseppeket kell képezni. A permetlé megtapadását segíti a megfelelő segédanyag adagolása, bekeverése.

Ha nem védekeztünk a kórokozó fertőzése ellen, vagy éppen abba valami hiba csúszott, akkor a betegség korai tünetei a virágok barnulásában jelentkeznek, majd a folyamat tovább megy, no meg a gomba is a fás részeken belül. Ez a tüneti forma a meggyen feltűnő, hajtás- és virágszáradást látunk hajtásvégen, vagy a hajtások nagyobb, hosszabb részén. Kajszibarackon inkább a barnult virágok, hiányosan, alig kihajtott vessző a jellemző tünet.

Kajszibarack virágzás

Legyen ilyen virágözön a jutalom!

Ez az a szakasz, amikor a fertőzött hajtások, vesszők levágásával sokat tehetünk a szezon biztonságáért. Ajánlott a fertőzött rész alatt 10-20 cm egészségesnek tűnő részt is eltávolítani, amint említettem a gomba a fás részeken belül terjed, vagyis nem tudjuk pontosan, hol jár.

Tegyünk fáinkért, a termésért és a jövőnkért!