• 62 ezer hektár volt 2020-ban az ország szőlőterülete
  • 2020-ban a legtöbbet – átlagosan 2,4 millió forintot – a szőlő művelési ágba tartozó termőföldekért fizettek adásvétel során
  • A területek 70 százaléka 5 hektár feletti birtokok.
  • A magyar borexport-átlagárak nem érték el az 1 eurót 2020-ban, míg az importé 2,6 euró volt literenként.

A KSH Szőlőültetvények 2020 kiadványából kiderül, hogy a borvidékeken és a borvidéken kívüli ültetvények területe az elmúlt 19 évben 91 ezer hektárról 62 ezer hektárra csökkent. Ez főként a borvidéken kívüli ültetvények visszaszorulásából fakadt.

Szőlőtermsztés Magyarországon

2020-ban Magyarország szőlőterülete 62 ezer hektár volt – Fotó: pixabay.com

Szőlőtermelés a magyar borvidékeken

A 22 borvidék közül a Tokaji, a Badacsonyi, a Villányi talán ismertebb, de a Kunsági borvidék a legnagyobb. 20 ezer hektáros területével az ország bortermelő területének közel harmadát teszi ki.

A szőlőterület 70 százalékán fehér borszőlőt termesztenek, ám borvidékenként jelentős az eltérés. A vörösbort adó szőlőfajták dominálnak a Szekszárdi, a Villányi, a Soproni és az Egri borvidéken, míg például a Móri, a Nagy-Somlói, a Tokaji borvidéken szinte nincs is vörösbort adó ültetvény.

Ugyanakkor az összterület 12 százalékán kékfrankost termelnek, 9 százalékán bianca-t, 7 százalékán pedig cserszegi fűszerest.

A három legnagyobb terműterülettel rendelkező borszőlő mellett több mint 100 fajtát termelnek 1 hektárt meghaladó területen.

2001-ben a magyarországi szőlőültetvények 65 százaléka 10-29 év közötti volt, 2020-re az ültetvények kora kiegyenlítettebbé vált: nagyjából egyenlő arányban vannak 30 évnél idősebb, 10-19 év közötti és 3–9 év közötti ültetvények.

A 22 borvidékbe sorolt 97 hegyközség adatai szerint a szőlőműveléssel foglalkozók 84 százalékának 3 hektár alatti a birtoka van. Ezzel szemben az összterület közel 70 százalékát a gazdaságok 10 százaléka műveli.

Magyar borok a világban

A magyar borexport több mint felét az alacsony egységárú, tartályban szállított bor teszi ki – Fotó: pxfuel.com

Magyar bortermelés

A Magyarországon termelt bor mennyisége 300 - 360 millió liter között alakult az elmúlt években. Ez az Európai Unió összes bortermelésének 2 százaléka. 2020-ban a térség legnagyobb bortermelője Olaszország volt, a legnagyobb szőlőültevénnyel pedig Spanyolország rendelkezik. Borexportból a legnagyobb értéket Franciaország érte el.

A magyar borexportja 2020-ban 120 millió euró volt, a teljes hazai termékexport 0,1%-a. A fő célországok Szlovákia, Németország, az Egyesült Királyság és Csehország. A borimport jelentősen kisebb mindössze 20 millió eurót ért el és jellemzően Olaszországból, Franciaországból és Németországból érkezett.

Azonban az exportunk több mint felét az alacsony egységárú, tartályban szállított bor teszi ki, addig az import során drágább, palackos borok érkeztek. Az exportátlagárak nem érték el az 1 eurót 2020-ban, míg az importé 2,6 euró volt literenként. Az unióban csak a szlovák borexportár olcsóbb a magyarnál. Ugyanakkor Ausztria átlagosan háromszor, Franciaország több mint hatszor drágábban tudja értékesíteni a borait külföldön, mint mi.