A Cseljabinszki Agrokomplexum alapján létrehozott „Entárium” tudományos-termelési központ az elmúlt évben megkezdte a növényi kártevők természetes ellenségeinek tömeges szaporítását és garancia melletti nagybani értékesítését – olvashatjuk a mega-u-ru, orosz hírportálon.

A május végén rendezendő kertészeti vásáron Cseljabinszkban az ilyen állatokból (többek között Macrolophus caliginosus, Phytoseiulus persimilis, azaz ragadozó rovarok, atkák és más kártevők természetes ellenségei) 6 milliárd egyedet értékesítenek. Ezeket főleg melegházi (vagy akár szabadtéri) zöldségkertészetekben lehet felhasználni biológiai növényvédelem céljaira.

paradicsom

Elsősorban zöldségkertészeteknek árusítanak, de nem sokára más kultúrák kártevőinek ellenségeit is szaporítani fogják – fotó: Shutterstock

Ennek a módszernek az előnye teljesen egyértelmű: nevezetesen nincs szükség vegyszeres kezelésre, ami számottevően csökkenti a termesztés költségeit, az előállított termés pedig ökológiailag abszolút tiszta, vegyszermentes. Oroszországban óriási kereslet mutatkozik a ragadozó rovarok iránt, amelyeknek tenyészanyagát egyelőre külföldről, többek között Hollandiából, Angliából és Izraelből szerzik be. Az Entárium az árusítás mellett ingyenes szaktanácsadást is nyújt az érdeklődőknek. A közeli jövőben tervezik egy második szaporító vonal beállítását, amely elsősorban az erdők, a gabonafélék és takarmánynövények kártevőinek természetes ellenségeit fogja szaporítani.