Gondban az ágazat: a világpolitikai és világgazdasági események okozta rendkívüli gazdasági helyzet, a költségek robbanásszerű növekedése mellett idén a természet is látványosan ellenünk dolgozik. A zöldség-gyümölcs feldolgozóipar két legjelentősebb termékében, a csemegekukoricában és zöldborsóban is jelentős a termésveszteség - olvasható a fruitveb.hu cikkében.

A két zöldségkultúra együtt a hazai zöldségtermő terület 60%-át teszi ki

Az utóbbi években csemegekukoricát  30-35 ezer hektáron termeltünk, átlagosan 500-550 ezer tonna mennyiségben, míg zöldborsót – egyre csökkenő tendencia mellett – 18-20 ezer hektáron 80-120 ezer tonna közötti mennyiségben állítottunk elő. Ezeken a termékpályákon nagyon jelentős a termelés és a feldolgozóipar egymásra utaltsága.

Mindkét terméket 90-95%-ban a – zöldség-gyümölcs feldolgozóipari kibocsátás 2/3-át adó – hűtő- és konzervipar veszi fel. Ugyanakkor az is igaz, hogy hűtő- és konzervipar alapanyag-felvásárlásának 70-80%-át a csemegekukorica és zöldborsó adja, így kapacitáskihasználtságát e két növény határozza meg - írja a fruitveb.hu

zöldborsó

Az elmúlt években zöldborsót – egyre csökkenő tendencia mellett – 18-20 ezer hektáron 80-120 ezer tonna közötti mennyiségben állítottunk elő – fotó: canva.com

Már a szezon kezdete előtt jelentkeztek a gondok

A feldolgozók számára már a tavaszi termeltetési szerződésekkel összefüggő tárgyalások alkalmával egyértelművé vált, hogy

vagy elfogadják a termelők jelentős áremelésre vonatkozó javaslatát, vagy tudomásul veszik, hogy  az elérhető termőterületek mérete és a nyersanyag mennyisége nagy mértékben visszaeshet.

Ez pedig az ágazat számára kihasználatlan kapacitásokat és az árualaphiány miatt kialakuló jelentős piacvesztést okozott volna.

Ráadásul a termelési szerződések megkötését követően nem sokkal kitört az orosz-ukrán háború, robbanásszerűen megnövelve az egyébként is gyorsan növekvő költségeket, különösen tekintettel a feldolgozókat rendkívüli módon sújtó – elektromos energia- és földgáz-költségekre.  Az energia költsége a fagyasztott és konzerv termékek összes költségének közel 10 százalékát tette ki már a válság előtt is, majd ez az elmúlt egy évbent öt-tízszeres mértékben emelkedett, különösen a megelőző 4-6 hónapban.

Az elmúlt 12 hónap időjárása is nagyon kedvezőtlenül alakult

A kifejezetten száraz és enyhe telet, egy száraz március-májusi időszak követte. Bár a helyenként előforduló májusi esők ugyan adtak némi reményt, de a nyári hónapok egyértelművé tették, hogy 2022 a pusztító aszály éve lesz.

Erősen megszenvedte a száraz tavaszt a zöldborsó és részben a korai fővetésű csemegekukorica állományok fejlődése, ami a borsó betakarítás kezdetében is késedelmet eredményezett, ezáltal a másodvetésű kukoricák vetésében is komoly gondot okozott.

Ez a már eleve aszály sújtotta csemegekukoricában további késedelmet vagy területi – és ezzel járó mennyiségi – kiesést jelentett, ami megjelent a gyári kapacitások kihasználtságában is. A júniusban betakarított zöldborsónál mintegy 10-15%-os termésveszteség volt tapasztalható, az öntözetlen állományai nagyon gyenge termést produkáltak.

csemegekukorica

A csemegekukorica és zöldborsó termékpálya szereplői jelentős gazdasági károkat fognak elszenvedni – fotó: canva.com

A csemegekukorica ágazat idén jelentős kiesést fog elszenvedni

Az aszályos nyári időszak eredményeképpen az eleve késve induló csemegekukorica-feldolgozási szezon első szakaszában 50-70%-os (néhány esetben akár 100%-os) terméskiesés volt mérhető, de még a későbbi betakarítású öntözött állományokban is 20-30%-os termésdepresszió volt jellemző.

Nem csak a feldolgozható mennyiség esett jelentősen vissza, hanem a csőméretek is jelentősen csökkentek, ami számottevően rontotta az alapanyag-kihozatalt.

A csemegekukorica-feldolgozás még most is tart, hiszen a napokban indult a másodvetésű területek betakarítása, így még végleges összegzést nem lehet adni, a terméskiesés mértéke még nem számszerűsíthető pontosan.

Az viszont biztosan megállapítható, hogy a csemegekukorica ágazat idén jelentős kiesést fog elszenvedni, melynek átlagos mértéke nem lesz kevesebb, mint 25%, de  akár 40%-os kiesés is elképzelhető. A termésveszteség végleges mértéke a másodvetésű állományok hozamaitól is függ, de befolyásolja majd az elkövetkező hat hét időjárása, valamint az első őszi fagy időpontja is.

Jelentős gazdasági károk

A csemegekukorica és zöldborsó termékpálya szereplői az elmúlt évszázad legsúlyosabb aszálya következményként jelentős gazdasági károkat fognak elszenvedni. Ez a rendkívüli időjárási helyzet még jobban kiélezte az ágazat aktuális problémáit:  az energiaválságot, a munkaerőhiányt, a csomagolóanyag-ellátási gondokat, továbbá az ezek következményeként megjelenő költségnövekedést.