2002 óta a tavalyi lehet a legrosszabb év a borfogyasztás szempontjából, a visszaesés a 2008–2009-es globális pénzügyi válságot követően tapasztaltakkal összevethető – írja a Növekedés.hu a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati ​​Szervezet (OIV) előzetes éves jelentésére hivatkozva. A járványt leginkább a minőségi borok piaca szenvedte meg, de jelentős volt a visszaesés a pezsgőfogyasztásban is, ami a könnyű habzó bort, a proseccot nem érintette ilyen mértékben. Ugyanakkor a dobozos borok értékesítése erőteljes növekedést ért el.

A járványt leginkább a minőségi borok piaca szenvedte meg – fotó: Pixabay

Miközben a kereslet csökkent, a világ bortermelése 2,5 millió hektoliterrel 260 millió hektoliterre nőtt 2020-ban. A világ bortermelésének több mint felét három ország adja: Olaszország, Franciaország és Spanyolország. Jelentős mennyiségben készül még bor az USA-ban, Argentínában, Ausztráliában, Chilében és a Dél-Afrikai Köztársaságban, ez a 8 ország adja a globális termelés 77 százalékát.

A jelentés szerint a szőlőültetvények területét (nemcsak a bor-, hanem a csemegeszőlő és a mazsola termesztése céljából ültetetteket is), beleértve a még nem termelt fiatal szőlőt is, 2020-ban 7,3 millió hektárra becsülik. Ez az adat nagyjából 2017 óta változatlan.

A Top 10 legtöbb bort fogyasztó ország, millió hektoliter/mhl

  • USA: 33 mhl
  • Franciaország : 4,7 mhl
  • Olaszország - 24,5 mhl
  • Németország - 19,8 mhl
  • Egyesült Királyság - 13,3 mhl
  • Kína - 12,4 mhl
  • Oroszország - 10,3 mhl
  • Spanyolország - 9,6 mhl
  • Argentína - 9,4 mhl
  • Ausztrália - 5,7 mhl