Haifa csoport 1967-ben alakult Izraelben. A cég neve tisztelgés a kikötő város (Haifa) előtt, ahol Haifa csoport létre jött, és ahol a cég székhelye azóta is található. A Haifa csoport eredetileg állami vállalatként alakult, a dolgozók feladatként azt kapták, hogy dolgozzák ki az Izraelben rendelkezésre álló természeti erőforrások ipari és mezőgazdasági hasznosításának legjobb vegyipari technológiai lehetőségeit: a Holt-tenger térségéből származó kálisó, magnéziumsó, a Negev sivatag régiójában található foszfát ásványok. (A kálium, a foszfor és a nitrogén a mezőgazdaság számára közismerten nélkülözhetetlen növényi tápelemek.)

Az innovatív megoldások folyamatos fejlesztések kiemelkedően magas minőségű, mára már ikonikussá vált Haifa termékeket eredményeztek. 100% víz-oldható, klorid és nátrium mentes lomb-, öntöző- és csepegtető- műtrágyák (Polyfeed, Multi-K, Bonus NPK), granulált sor- és fejtrágyák (Turbo-K), vízben oldódó műtrágyák teljes skálája, és szabályozott-tápanyagleadású műtrágyák (CoteN). A Haifa Group az elmúlt 50 év alatt forradalmasította a mezőgazdaságot. Nagyban segítette a mai modern mezőgazdaságunk kialakulását.

Ma a Haifa Group globális tevékenysége átfogja a mezőgazdaság teljes vertikumát, 5 kontinens több mint 100 országában van jelen a cég. A Haifa csoportnak 12 leányvállalata van világszerte, és saját gyártása Izraelben, Franciaországban, és az Egyesült Államokban. Ezek összesen 500.000 tonna kálium-nitrátot és számos más műtrágyaterméket gyártanak évente. A cégcsoport éves forgalma kb. 700 millió EUR. A Haifa 650 dolgozót foglalkoztat világszerte. 1989 óta a Haifa Group privatizált részvénytársaságként működik. Részvényeinek többségét az amerikai Trance Resource Inc. (TRI) holding birtokolja mely a Trump Group cégcsoporthoz tartozik.

A Haifa hatása a mezőgazdaságra

A Haifa, a világ káliumműtrágya szükségletének 37%-át biztosítja (kálium-nitrát formájában, mely vegyület a káliumot és a nitrogént a növények számára leghatékonyabban felvehető formában tartalmazza). A mezőgazdasági termelők már évszázadokkal ezelőtt felfedezték az ásványi anyagok pozitív termésnövelő hatásait, de ezek széles körben, olcsón, megfelelően koncentrált, tiszta formában való elérhetőségét a vegyipari műtrágyagyártás tette lehetővé, melynek egyik úttörője a Haifa volt. Ezért is a cég egyik szlogenje a „Pioneering the Future” azaz: a jövő úttörői.

Haifa

A Haifa Csoport 5 kontinens több mint 100 országában van jelen.

A műtrágyák biztosítják a modern mezőgazdasági termelést és a társadalom jólétét, nélkülük a mai világ fejlett társadalma nem létezhetne. Nem tudnánk ennyi embernek elérhető áron és folyamatosan megbízható élelmet biztosítani. Megint más kérdés a bizonyos régiókban mái napig tapasztalható iszonyatos éhínség. Ezt nem az okozza, hogy nincs elég olcsó élelmiszer, hanem az hogy a javak elosztása igazságtalan, illetve a klímaváltozás, helyi adottságok, vízforrások, gazdasági lehetőségek az egyes földrajzi területeken nagyban eltérnek egymástól.

A Haifa és a precíziós mezőgazdaság

A Haifa a precíziós tápanyag-gazdálkodás egyik úttörője volt, mai is az és a jövőben is ezt a szerepet vállalja. A cég a kezdetektől elsődlegesen fontosnak tartja a növények táplálásának pontos, precíz módon való megvalósítását. Műtrágyából, csak ott, csak azt és csak olyan mennyiségben és formában szabad kijuttatni, melyet a növény maradéktalanul fel tud használni és a talajban illetve a talajvízben abból semmi nem marad vissza. A mai körülményeink között és céljaink elérése érdekében (hatékonyság, termésnövelés, környezetvédelem, klímaváltozás káros hatásainak ellensúlyozása, fenntartható fejlődés, erőforrásaink jobb kihasználása és megőrzése) a műtrágyahasználat hagyományos, megszokott módszerei alapvető változásokat igényelnek. Szemléletváltásra van szükség.

A Haifa és a modern tudás megosztása

A Haifa befolyásolja és előmozdítja a mezőgazdaság egészének fejlődését és szemléletváltást azzal, hogy a termelőket a legmodernebb tudás ingyenes átadása révén folyamatos fejlődésre készteti. A Haifa a modern mezőgazdasági ismeretek, a modern tudás forrásává vált. A Haifa a világ minden részéről termelők, agronómusok, szaktanácsadók, szakemberek millióinak nyújt ingyenesen szakmai tudását. A vállalat globális internetes tudásközpontjában ezek mindenki számára ingyenesen elérhetőek. Ezen kívül a Haifa mindenkit az ingyenesen szakmai hálózat közösséghez való csatlakozásra ösztönöz, ahol az termelők, szakemberek, gazdálkodók megismerhetik és megoszthatják a világ különbözőbb részeiről a mezőgazdasági tudást és tapasztalataikat.

Kéki László
www.haifa-group.com
www.kertcenter.com