Milyen tüneteket okoz a szőlő feketerothadása?

A betegség a szőlő minden zöld részét támadja, azaz a levelet, a hajtást, akár a kacsot is, de a legsúlyosabb mértékben a fürtöt és a bogyókat károsíthatja. A szőlő levelén perzseléshez hasonló barnuló, szórtan elhelyezkedő, szabálytalan alakú, különálló foltok keletkeznek kezdetben. Ezek a barnuló, nekrotikus foltok sötét színű határvonallal szegélyezettek.

A fertőzés után 2 héttel ezekben a foltokban fekete, gömb alakú termőtestek alakulnak ki, köralakba rendeződve, közvetlenül a levél bőrszövete alatt. Ezeket a termőtesteket nevezzük a gomba piknídiumainak.

szőlő feketerothadás

A feketerothadás kezdeti tünete levélen – A szerző felvétele

szőlő feketerothadás

A fertőzéstől számítva kb. két hétre a nekrotikus foltokban kialakulnak a szemmel is jól látható piknídiumok, azaz a gomba termőtestei – 2021.06.11-ei felvétel, Eger – A szerző felvétele

A fürtkocsányon, a hajtástengelyen és a levélnyélen szabálytalan alakú, hosszanti lefutású, lilás fekete, besüppedő foltok keletkeznek a fertőzés következtében, melyekben szintén kifejlődhetnek a gomba termőtestei.

tünetek szőlőnPerzselésszerű tünetek a levélen – A szerző felvétele

A legjelentősebb, gazdaságilag is meghatározó mértékű kárt a fürtök és a bogyók megbetegedése okozza. A fertőzött bogyók kezdetben világosbarna színűek, majd színük később sötétbarnára változik.

szőlő

A feketerothadás kezdeti tünete a szőlőbogyón – a bogyók világosbarnára színeződnek – A szerző felvétele

Ezt követően a fertőzési ponttól kiindulva a bogyók töppedni, zsugorodni kezdenek, míg végül szénfekete „múmiákká” válnak. A mumifikálódott bogyók felülete érdes, a bőrszövet alatt körkörösen rendeződött, fekete termőtestek tömegétől. Amennyiben az időjárás tartósan kedvező marad (meleg, csapadékos) a gomba számára, a piknídiumokból kiszóródó piknokonídiumok, azaz a nyári spórák okoznak további fertőzéseket az állományban.

szőlőA bogyók a fertőzés helyétől kiindulva zsugorodnak, színük sötétbarnára változik – A szerző felvétele

szőlő

A töppedő, világosbarna bogyókat a feketerothadás okozta, míg a fehér lisztes bevonat a lisztharmatnak köszönhető – Ez a két betegség akár egyszerre is károsíthatja a fürtöket! – A szerző felvétele

szőlő

A bogyón is kifejlődnek a fekete gömb alakú piknídiumok – A szerző felvétele

szőlő

Legvégül a bogyók szénfeketére mumifikálódnak a feketerothadás-fertőzés következtében – A szerző felvétele

Hogyan védekezhetünk a feketerothadás ellen?

Először is figyeljük, hogy kedvezőek-e a feltételek a fertőzés kialakulásának, és készüljünk fel a betegség elleni védekezésre. A fertőzéshez 20°C feletti hőmérséklet és nedves, párás körülmények az ideálisak. Megfelelő időjárási körülmények között a fertőzés lezajlik akár 6 óra alatt.

Fontos a jó agrotechnika, azaz alakítsunk ki szellős vékony lombfalat, mely gyorsan felszárad, így kisebb az esélye a fertőzés kialakulásának. Ne késsünk a zöldmunkák elvégzésével!

Minél hamarabb távolítsuk el a fertőzött növényi részeket a területről, mert ezek jelentik a legnagyobb fertőzési forrást. Az első levéltünetek megjelenésekor már védekezhetünk, a tünetes levelek eltávolításával és megsemmisítésével a hajtásválogatás során, ezzel megelőzve a fürtök megfertőződését.

Télen a metszés során távolítsuk el a tőkén maradt mumifikálódott fürtöket, majd égessük el. A talajra hullott növénymaradványokat pedig forgassuk a talajba. Így jelentősen lecsökkenthetjük a fertőzőanyag mennyiségét.

Kémiai védekezés szempontjából a legjobb hatékonyságot a miklobutanil (Talentum 20 EW Systhane 20 EW, Rally Q SC), a tebukonazol ((Falcon 460 EC, Folicur Solo, Flint max, Mystic 250 EC, Riza 250 EW) és a difenokonazol és a ciflufenamid hatúanyagú szerek, mint a Dynali mutatták. Illetve a ditiokarbamátok (Polyram DF, Dithane DG Neo-Tec, Dithane M45, Indofil M-45), a piraklosztrobin (Cabrio Top) és a boszkalid hatóanyagú szerek (Cantus, Collis SC) használata szintén jó eredményekkel szolgált a betegség elleni védekezés során.

A feketerothadás elleni növényvédő szeres kezeléseket a teljes virágzástól az azt követő 6-7 hétig szükséges elvégezni.

Erős fertőzési nyomás esetében ez elhúzódhat akár a virágzástól számolt 10. hétig is.

Ha a feketerothadás ellen nem védekezünk megfelelő készítményekkel, akár 80% termésveszteséget is okozhat.

A betegség megfékezése érdekében azonban a legjobb, ha az agrotechnikai és kémiai védekezési módszereket együttesen alkalmazzuk.

Mert a cél nemcsak az adott évi fertőző anyag felszaporodásának a megakadályozása, hanem a járványveszélyt jelentő, több év során felhalmozódott fertőzőanyag-tömeg csökkentése is.

Felhasznált irodalom: Dula Bencéné (2012): A szőlő feketerothadása. Agrofórum 46 Extra (47). 24-27.