Az Agroinform.hu 2022. évi 23. heti kertészeti növényvédelmi előrejelzése.

Itt a nyár! Május utolsó és június első hete is változékony, de meleg időjárással telt. Csapadék is érkezett hozzánk, országrészenként eltérő mennyiségben. Volt, ahol 35 mm is esett az elmúlt héten, ez mégis kevésnek bizonyult, a szárazság továbbra is súlyos mértékű. Ráadásul az áztató eső helyett jeges eső is tizedelte a termést.

Szerdán egy újabb lehűlés várható, csapadékkal. A hétvégére azonban teljes gőzerővel tombol majd a nyár, ami biztosan felgyorsítja a korai gyümölcsfajtáink érését.

Az almásokban magas a fertőzési nyomás

Az almásokban szépen növekednek a gyümölcsök, néhol már a diónagyságot is elérik. A fertőzési nyomás továbbra is magas, de a jól elvégzett növényvédelmi munkálatoknak köszönhetően sikerült megállítani a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) fertőzést az üzemi ültetvényekben. Ennek ellenére a védekezést folytatni kell. A varasodás (Venturia inaequalis) is erősödött, a gyakori esők segítik a kórokozó terjedését. A fiatal gyümölcsökön már észlelték az első varas foltokat.

Az almatermésűek tűzelhalás (Erwinia amylovora) nevű betegsége a virágzás alatt nem igazán tudott fertőzni, de mostanra megint adottak a feltételek. A kórokozó bejutása a növényekbe sebzéseken és légzőnyílásokon keresztül is történhet.

A levéltetvek (Disaphis plantaginea, Aphis pomi) száma a kezelések hatására csökkent, azonban érdemes figyelemmel kísérnünk őket, mert újra és újra támadásba lendülnek. Főleg a házikertekben, ahol már így is jelentős az általuk okozott kár.


A kajszi-, cseresznye- és szilvatermést veszélyezteti a monília

A korai fajtájú kajszi- és cseresznyefajták érését segíti a nyári meleg. Azonban a jégeső és a hirtelen lezúduló csapadék rontja a termések piacosságát. Ezek hatására a gyümölcs felreped, a sebzéseken keresztül pedig a moníliás gyümölcsrothadás (Monilínia laxa, M. fructicola) következtében romlásnak indul a termés. Érvényes ez a szilvára is, ahol ugyan nem érik még a gyümölcs, de a monília fertőz.

A jó hír, hogy a szilva esetében még tudunk ellene védekezni (pl. fenhexamid, fluopiram vagy ciprodinil hatóanyaggal), a cseresznyénél és a kajszinál viszont nagyon oda kell figyelni a felhasznált készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejére.

A betegségek tekintetében még a sztigminás levéllikasztó (Stigmina carpophila) betegség az, amire figyelnünk kell. A kajszinak már nemcsak a levelén, hanem a gyümölcsén is felfedezhetőek a tünetek.

kajszifa

Érik a korai kajszibarack - itt szerencsére nem esett jégeső – fotó: Lepres Luca

A dión a termésburok korai barnulása, feketedése és a gyümölcskezdemények hullása figyelhető meg. A betegség kialakulásában valószínűleg több kórokozó is szerepet játszik (Xanthomonas arboricola pv. juglandis, Gnomonia leptostyla, Phomopsis juglandina). A leveleket pedig a nemezes (Eriophyes erineus) és a szemölcsös gubacsatka (Eriophyes tristriatus) kárképe csúfítja el. Ezek nagy kárt szerencsére nem okoznak, inkább esztétikai, mint gazdasági jelentőségűek, így a védekezés elhanyagolható ellenük.

dió

A dió nemezes gubacsatka kárképe – fotó: Lepres Luca

Védekezzünk a szőlőben peronoszpóra ellen!

A szőlő fenológiai állapota fajtánként és területenként eltérő, de a virágzás körüli állapotban vannak az állományok. A lisztharmat (Uncinula necator) tünete már korábban megjelent, de a kezelések megállították, és a fertőzés csak gyenge szinten maradt.

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) tüneteit is jelentették az északkeleti országrészeken. Valószínűleg a mediterrán térségből érkező légtömegek hozzák magukkal a rajzóspórákat, amik  fertőznek, hiszen a tavaszi szárazságban az itt telelt oospórák elvesztették fertőzőképességüket. A védekezés tehát indokolt.

A legjobb, ha olyan hatóanyagot használunk, ami a szürkepenész (Botrytis cinerea) ellen is védelmet ad (folpet), hiszen a virágzás végén már ezzel is számolnunk kell. Mindezek mellett a feketerothadás (Guignardia bidwellii) is fenyeget, a csapadékos napok után újra fertőzi az állományokat.

szőlő

Virágzik a szőlő – fotó: Lepres Luca

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.