Megjelent a Magyar Államkincstár 62/2021. (VII. 28.) számú KÖZLEMÉNYE a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a 2021. évi „Kifizetési kérelem” benyújtásáról.

Kifizetési kérelmet a szőlőtermelőnek és az igénylésre felhatalmazott termelői szerveződésnek 2021. évben 2021. július 30. 00.00.00 óra és legkésőbb 2021. augusztus 15. 23.59.59 óra között lehet benyújtani.

Szőlészet

Szőlészet – fotó: Pixabay

A támogatásra a kifizetési kérelem kizárólag akkor nyújtható be, ha az igénybevételére vonatkozó 2007. évi XVII. törvényben foglaltak szerint nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett.

Az igénybevételéhez kifizetési kérelem kizárólag elektronikus úton a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon keresztül, ügyfélkapus azonosítást (bejelentkezést) követően elérhető elektronikus kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon (elérési útvonal: Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatása – Kifizetési kérelem) tölthető ki és nyújtható be.

Fontos, hogy a Kincstár által üzemeltetett elektronikus kérelemkitöltő felületen évente egyszer kötelező az ügyfél-nyilvántartási adatokat érintő adategyeztetés.

A tárgyévben kizárólag egy kifizetési kérelem nyújtható be, amelyben a növényegészségügyi megelőzés, illetve a növényegészségügyi felszámolás támogatása együttesen is igényelhető.


Lényeges változás a korábbi évekhez képest

A rendelet nemcsak a gépi bérmunka-szolgáltatásról a kérelmező nevére kiállított számla másolatát, hanem ezen felül még a gépi bérmunka-szolgáltatást végző nevére kiállított, a gépi bérmunka-szolgáltatás keretében felhasznált növényvédő szer megvásárlását igazoló számla másolatát is szükséges benyújtani.

A bérmunkában kijuttatott támogatott növényvédő szer bizonylati igazolásának változásán túl a legfontosabb különbség az eddigi évek gyakorlatához képest, hogy bérmunka-szolgáltatás igénybevétele esetén is csak a felhasznált növényvédő szer költsége igényelhető vissza.

A jogszabály részletesen elérhető az alábbi helyen: https://njt.hu/jogszabaly/2016-9-20-11

A kincstári kérelem benyújtására a közlemény ide kattintva érhető el.