A paradicsommoly elleni védekezési költséget sokszorosára emeli, ha a fertőzést nem fékezik meg időben

Az első ízben 2006-ban Spanyolországban, 2014-ben pedig Peruban észlelt paradicsommoly (Tuta absoluta) világszerte gyors ütemben terjed, és óriási károkat képes okozni Dél-Amerikában és a mediterrán országokban – írja a freshplaza.com.

Paradicsom

A paradicsommoly (Tuta absoluta) világszerte gyors ütemben terjed, és óriási károkat képes okozni – Fotó: pxfuel.com

A paradicsom mellett (kisebb mértékben) a Solanaceae családhoz tartozó egyéb növényeket (burgonyát, paprikát, tojásgyümölcsöt) is megtámadja.

A kártevő veszélyét növeli a gyors szaporodó képessége, mivel egy nőivarú egyed akár 260 petét képes rakni, mégpedig évente akár 4-5-ször. Ráadásul az üvegházakban a maximális paradicsomtermés érdekében beállított hőmérséklet és páratartalom ideális körülményeket jelent a paradicsommoly fejlődéséhez és szaporodásához is.


Célzott növényvédő szert egyelőre nem találtak ellene, ezért a védekezés csak a feromon csapdákra, valamint a spanyol kutatók által kidolgozott és már Hollandiába is exportált BioCaptur fénycsapdákra szorítkozhat.

A csapdákat kidolgozó Biocaptur cég kísérletei megállapították, hogy ha a fertőzést nem sikerül az észlelés után azonnal megfékezni, akkor a védekezés költségei sokszorosra emelkedhetnek, amint azt az almeríai hajtatóházak tulajdonosai az utóbbi években megtapasztalhatták.

Indexkép: pxfuel.com