A freshplaza.com hírportál arról számolt be, hogy az izraeli Origene Seeds vállalkozás egy olyan új görögdinnye fajtát hozott létre, amely a jelenleg termesztésben lévő fajtákhoz képest – minőség- és termésmennyiség csökkenés nélkül – 30 százalékkal kevesebb öntözővizet és műtrágyát igényel, ami a görögdinnye magas vízigényét tekintve különösen jelentős.

görögdinnye

Az új görörgdinnyefajta csak precíziós gazdálkodás mellett termeszthető – fotó: pixabay.com

Ez a görögdinnye termesztés hatékonyságának javulását eredményezheti

A jelenleg már Törökországban, Olaszországban, Spanyolországban és az USA-ban, üzemi kísérletekben bevezetett új fajta alkalmazása a görögdinnye termesztés hatékonyságának javulását és annak kiterjesztési lehetőségét jelenti, akár a csapadékszegény országokra is.


A növények fejlődését és pillanatnyi vízigényét folyamatosan figyelni kell

Végül is a termesztésnek a fogyasztókhoz való közelebb vitele csökkenti a szállítási igényeket, ami ugyancsak jelentős megtakarítást eredményez. Nem kevésbé jelentős a műtrágya igény csökkenése sem, egyrészt a műtrágya árak rekordmagasságba emelkedése, másrészt a talajvíz elszennyeződésének veszélye miatt.

Mindez azonban csak precíziós gazdálkodás mellett, a növények fejlődésének és pillanatnyi vízigényének folyamatos figyelemmel kísérésével és az öntözővíz precíz adagolásával teljesíthető. Az Origene Seed tovább folytatja a munkát a szárazságtűrő, illetve alacsony vízigényű növényfajták létrehozása területén.

Szeretnéd bővíteni a tudásodat az előremutató mezőgazdasági technológiák tapasztalataival?

Ha igen, Neked szól a PREGA Konferencia és Kiállítás!

Találkozz személyesen azon szakemberekkel, akik a precíziós gazdálkodásban már több éves tapasztalatot szereztek!

Időpont: 2022. május 11-12.

Tudj meg többet az év agrárdigitalizációs eseményéről!

www.prega.hu