A GVH vezető közgazdásza a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pénteken közzétett podcastjében azt mondta, hogy nagyban segítené a vásárlást, ha környezetterhelést mutató jelölési rendszert kapnának az élelmiszerek - írta meg az MTI.

Sok minden hiányzik

Berezvai Zsombor szerint az élelmiszergyártóknak a termékük teljes életciklusára vonatkozó környezetterhelést közzé kellene tenniük. Jelenleg a csomagoláson szinte kizárólag csak a származási hely, valamint a csomagolás újrahasznosíthatósága olvasható, az előállítás módja, illetve egyéb fontosnak tartott mutatók többségében hiányoznak - tette hozzá a szakember.


Alig 10 százalékot jelent

Szöllősi Réka élelmiszerpolitikai elemző és fenntarthatósági tanácsadó kiemelte, hogy a szállítás és a csomagolás alig 10-10 százalékát teszik ki a környezetterhelésnek. Önmagában a szén-dioxid-kibocsátás sem egy meghatározó szempont, hiszen legalább ugyanennyire fontos, hogy egy termék előállításához mekkora területre van szükség.

Elmondható tehát, hogy legalább egy tucat körülményt kellene figyelembe venni, és bár az élelmiszerek környezetterheléséit vizsgáló tudományok gyorsan fejlődnek, jelölésükre ma még mindig nincsen egységes nemzetközi szabvány. A kidolgozásuk pedig versenyjogi kérdéseket is felvet - tette hozzá a szakértő.

Szerintük minden élelmiszer esetében szükség lenne az egységes jelölésre - fotó: pexels.com

Nincs azonosítható szempontrendszer

A GVH januárban közzétett piacelemzése alapján a fenntarthatósági marketing rendezetlen, a környezetbarát állítások mögött a legtöbb esetben egyáltalán nincsen azonosítható szempontrendszer. Ez jelentős mértékben befolyásolja a vásárlói döntéseket.