A Coragen 20 SC (200 g/l klórantraniliprol) rovarölő megkapta szükséghelyzeti felhasználási engedélyét országosan diókultúrában almamoly (Cydia pomonella) és nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) ellen 2021. július 1-től 2021. október 28-ig.

Az almamoly károsítása általában júliuban és augusztusban következik be. A fiatal lárvák berágnak a dió belsejébe és felélik a magbelet. A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele következtében a dió héja megbarnul-megfeketedik, nyálkássá válik és dió eladhatatlanná válik. Emellett korai terméshullást és -vesztés is előidézhet. Mindkét kártevő jelentős gazdasági kárt okoz a diótermesztőknek.

Nyugati dióburok-fúrólégy

A nyugati dióburok-fúrólégy kártétele következtében a dió héja megbarnul-megfeketedik, nyálkássá válik – Fotó: Agroinform.hu

A Coragen 20 SC az engedély alapján diókultúrában almamoly és nyugati dióburok-fúrólégy ellen földi gépes kijuttatással alkalmazható. A kezeléseket előrejelzés alapján maximum 2 alkalommal 0,175-0,2 l/ha dózisban 600-1000 l/ha permetlével kell elvégezni. A dióban előírás szerinti felhasználás esetén élelmezés-egészségügyi várakozási idő 21 nap.

A készítmény felhasználásakor az engedélyokiratban megjelölt munkavédelmi óvórendszabályokat és környezetvédelmi előírásokat szigorúan be kell tartani.