Megkezdődött a betakarítás Córdoba környékén, Spanyolország egyik legfontosabb fokhagymatermesztő régiójában.

fokhagyma

Az aszály mellett súlyos munkaerő-problémákkal is küzdenek a helyi termelők – fotó: pixabay.com

Miguel del Pino, az Asaja fokhagyma-ágazatának elnöke szerint a térségben uralkodó szárazság miatt várhatóan 15-20%-kal lesz kisebb az idei termés a szokásosnál. Ráadásul ez a helyzet nem csak Córdobát érinti, hanem az egész autonóm közösséget.

Del Pino hangsúlyozta, hogy a vetésterület jelentősen csökkent az előző szezonhoz képest, elsősorban a termesztéshez szükséges vízhiány kockázata miatt.

Kasztília-La Mancha (20 ezer hektár) után Andalúzia (5 ezer hektár) Spanyolország második legnagyobb fokhagymatermesztő körzete, Córdoba környékén pedig az andalúz területek 30%-a található – írja a fruitveb.hu.


Az aszály mellett a helyi termelők súlyos munkaerő-problémákkal is küzdenek, mivel nem tudják kigazdálkodni az idénymunkások béreit – ezért a napi fizetések csaknem 50%-kal csökkentek az előző években: 68 euró/nap-ról 40 euró/nap alá, miközben a termelési költségek így is 30%-os növekedést mutattak.

Del Pino emellett felszólította az Európai Bizottságot, hogy fokozza a vámellenőrzést, és végre adjon hatásos választ egy régi problémára: akadályozza meg a kínai fagyasztott fokhagyma csalárd módon történő bevitelét az EU-ba, különösen Belgiumon keresztül.

Javasolja továbbá egy külön Taric-kód létrehozását a fagyasztott fokhagymára vonatkozóan a helyi termelők védelme érdekében – olvasható a fruitveb.hu cikkében.