Módos Péter : Borkóstolás és borbírálat kézikönyve

Kiadó:
Agroinform
Ára:
1500 Ft,-
ISBN:
Oldalak száma:
128
Könyv mérete:
120x170 mm x mm
Leírás:
1500 Ft,-

Tartalomjegyzék

TARTALOM

Ajánlás            7
Előszó                9

1.    Borkóstolás        11
1.1   Termelői borkóstolás        11
1.2    Kereskedôi borkóstolás        12
1.3    Fogyasztói borkóstolás        13
1.4    Ismeretterjesztő (amatőr) borkóstolás        13

2.     Borminősítés        15
2.1    Hivatalos borminősítés        15     
2.2    Speciális borminősítés        15

3. Borverseny        17
3.1  Hazai borversenyek        17
3.1.1 Szakmai szervezetek borversenye        17
3.1.2 Országos borverseny        17
3.1.3 Borfajtákon belüli borversenyek        17
3.1.4 Helyi borversenyek        18
3.2 Nemzetközi borversenyek         19
3.3 Borversenyek, technikai feltételei, lebonyolítása        20
3.3.1 A borversenyek célja        20
3.3.2 A borversenyek technikai feltételei        21
3.3.3 A borok hőmérséklete        23
3.3.4 A borok bírálati sorrendje        25
3.3.5 A borbírálat módszerei        26

4. A borkóstolás, borbírálat szakkifejezései        30
4.1    Fehérborok         33
4.2    Roséborok        38
4.3    Vörösborok        44
4.4    Pezsgők és szénsavas borok        53
4.4.1 Pezsgők        53
4.4.2 Habzóborok        56           
4.4.3 Gyöngyöző borok        56           
4.4.4 Pezsgők bírálata        56

5.     A borhibák és borbetegségek szakkifejezései        58
6.     A borkóstolás, borbírálat néhány egyéb szabálya        63
7.     Néhány, a borral kapcsolatos irodalmi emlékünk        64
8.     Felhasznált irodalom        72
9.     Magyar–francia szakmai szótár        73