A NASA műholdjai folyamatosan felvételeket készítenek a Föld növényvilágáról. Ezek összefoglalásaként az elkövetkező két évben – a Föld felszínéről visszaverődő napfényt felhasználva – háromdimenziós térképeket készítenek bolygónk teljes növényzetéről – írja a nasa.gov. A háromdimenziós térképek sokkal precízebb információkat szolgáltatnak a jelenlegieknél, mivel, pl. a fák magasságát az utóbbiakról nem lehet leolvasni, és ennek hiányában az erdőkincs faanyagának tömegét sem lehet meghatározni.

Ralph Dubayah, a Maryland-i Egyetem vezető kutatója szerint a két műhold nagyon fontos információkat fog közvetíteni a klímaváltozás várható kihatásairól is – Fotó: Shutterstock

A térképezés kiterjed az esőerdőktől a sarki vegetációig, és ahhoz elsősorban a NASA lézeres eszközökkel ellátott űrjárműveit alkalmazzák.

Az elkészülő térképek komoly segítséget nyújthatnak a kutatók számra abban, hogy pontosabban feltárják a növényeknek a Föld szén- és vízrendszerében betöltött szerepét, és következtetéseket vonjanak le az átlaghőmérséklet növekedésének a mezőgazdaság jövőjére gyakorolt hatásáról.

A feltérképezéshez a NASA két külön, LIDAR technológiával felszerelt műholdat (GEDI és ICESat-2) külön erre a célra fog használni, amelyek többek között a növények hőmérsékletét és annak bizonyos stresszhatások által kiváltott változásait is képesek mérni.