A korán jött tavaszi napsütésben hamar virágzásnak indultak a növények, azonban április végén, május elején egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy néhány alkalommal visszatérnek az éjszakai talajmenti fagyok, amelyek komoly károkat okozhatnak a mezőgazdaságban. Mutatjuk, mit tehetünk a megelőzés érdekében!

fagy

A késő tavaszi talajmenti fagyok elsősorban az érzékeny növények esetében jelentenek problémát – fotó: freepik.com

Mennyire gyakori a talajmenti fagy?

A késő tavaszi fagyok nem minden évben jelentenek veszélyt a növényeinkre. A statisztikák szerint azonban az esetek kicsit több, mint felében, vagyis tíz éves periódusokat vizsgálva átlagosan öt-hat alkalommal számítanunk kell rá, hogy olyan napra ébredünk, amikor a talajmenti hőmérséklet nulla, azaz 0 Celsius-fok alá kerül.

Ezek jellemzően hidegfront után alakulnak ki, olyan éjszakákat követően, amelyek derültek, szélcsendesek voltak. Az sem valószínű, hogy egységesen mindenhol tapasztaljuk, hogy fagypont alá süllyedt a hőmérséklet, ugyanis leginkább mélyebben fekvő területeken, úgynevezett fagyzugos helyeken találkozhatunk jégképződéssel. A késő tavaszi napokon általában nem is mérhetünk mínusz négy-öt Celsius-foknál kevesebbet itt sem, ezek is csak a hajnali órákban fordulnak elő, és általában három-négy óra alatt véget is érnek, hiszen felmelegszik az idő és felenged a fagy.

Miért probléma, hogy néha-néha talajmenti fagyokkal kell megküzdenie a növényeknek? Mit tehetünk ellene, hogy megvédjük a termést, vagy legalább minimalizáljuk a károkat? Ennek jártunk utána!

Veszélyben a termés

Ha általános, friss hírekre és érdekességekre vagyunk kíváncsiak, akkor böngésszünk a news7.hu vagy a hitelforum.hu oldalakon. A News7 mindenkit érintő cikkeket kínál minden nap, így az esetleges talajmenti fagyokról is időben értesülhetünk, míg a hitel fórum pénzügyek és banki szolgáltatások között segít eligazodni a különböző témájú cikkeivel, amelyek akkor lehetnek hasznosak, ha pénzügyi segítség kell a fagy elleni küzdelemhez, vagy ha már megtörtént a baj, akkor pénz kell a talpra álláshoz.

A késő tavaszi talajmenti fagyok elsősorban az érzékeny növények esetében jelentenek problémát. Megsemmisülhet, elfagyhat a termés egy része, vagy akár az egész is, maradandó károkat okozhatnak ezek az éjszakák és reggelek a gyümölcsösökben, valamint szőlőültetvényekben is. Manapság már szerencsére van mód arra, hogy védekezzünk ellene, ugyanakkor általában nem olcsó mulatság, így csak nagyobb ültetvények esetében érdemes ezeket az eljárásokat alkalmaznunk.

Korábban füstöléssel próbálkoztak a gazdák, azonban a gallyak, ágak vagy az avar meggyújtásakor keletkezett füst környezetvédelmi szempontból is aggályos, ráadásul sokszor hatástalan megoldás volt. Sokkal elterjedtebb és eredményesebb mód a talaj fűtése, amelyet kályhákkal, elektromos hősugárzókkal vagy hőlégfúvó berendezésekkel oldhatunk meg, de akár fagyvédelmi gyertyákat is telepíthetünk.

A sikeres fagyvédelemhez megbízható előrejelzésre van szükség, ezért minden nap olvassunk friss híreket a várható időjárásról. Tájékozódhatunk például az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján, de fagyveszélyes időszakban nem árt, ha személyes hőmérsékleti méréseket végzünk minden nap, többször is, a kritikus helyeken, és ha szükséges léphetünk a fagykárok megelőzéséért.