Mindehhez az üzleti tevékenységüknek is alkalmazkodnia kell, ebben van segítségükre a 2019-ben megjelent nemzetközi szabvány, az ISO 14090 – írja a nak.hu.

A klímaváltozást okozó tényezők hatással vannak a szervezetre

A szélsőséges időjárás, az emelkedő hőmérséklet és az üvegházhatású gázok kibocsátása mind olyan, a klímaváltozás következtében fellépő tényező, amely hatással van a szervezetek működésére. Ezek a tényezők azonban lehetőségeket is teremtenek.

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szervezete) éghajlatváltozási keretegyezménye (United Nations Framework Convention on Climate Change) nemrégen közzétett beszámolója szerint a világ legnagyobb cégeinek csoportja esetében (együttes értékük közel 17 trillió dollár) a klímaváltozás kockázatának becsült költsége majdnem 1 trillió dollár, ugyanakkor az üzleti lehetőségekből fakadó lehetséges nyereség ennek több mint a duplája. Ezért, ha van egy megfelelő helyi terv a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás céljából, az üzleti siker sem marad el.

Az ISO 14090 Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. Alapelvek, követelmények és irányelvek ezen a területen az első az ISO-szabványok között. A szabvány célja, hogy segítse a szervezeteket a klímaváltozás hatásainak felmérésében és az alkalmazkodáshoz szükséges eredményes helyi tervek kidolgozásában. Segít abban, hogy a szervezetek azonosítsák és menedzseljék a kockázataikat, valamint megragadjanak minden lehetőséget, amit a klímaváltozás teremthet. Keretrendszerével lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy politikáik, stratégiáik, terveik és tevékenységeik megtervezésekor és megvalósításakor a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást is átgondolják.

A szabványt alkalmazók hozzá járulnak az ENSZ klímaváltozásra vonatkozó  fenntartható fejlődési céljaihoz

Az új ISO-szabvány hasznos minden szervezet számára tekintet nélkül arra, hogy van e helyi alkalmazkodási terve. Bevezetése lehetővé teszi a szabványalkalmazók számára, hogy közvetlenül hozzájáruljanak az ENSZ klímaváltozásra vonatkozó fenntartható fejlődési céljainak (Sustainable Development Goals, SDG) teljesítéséhez.

Az ISO 14090-et az ISO/TC 207 Környezetközpontú irányítás műszaki bizottság üvegházhatású gázokkal foglalkozó albizottsága dolgozta ki, amelynek titkárságát jelenleg Kína és Kanada együttesen látja el.

A bizottság tevékenységi körébe tartozó, kidolgozás alatt álló szabványok a következők:

•   ISO 14091 Alkalmazkodás a klímaváltozáshoz. Sebezhetőség, hatások és kockázatfelmérés;
•    ISO 14092 GHG-menedzsment és az azzal kapcsolatos tevékenységek. Az alkalmazkodási terv követelménye és útmutatója szervezetek számára, beleértve az önkormányzatokat és a helyi közösségeket.