A katicabogár ökoszisztémában elfoglalt helye igen változatos: 6000 fajt számlál világszerte, amelyek között akad hasznos és invazív faj is. 6000 ismert fajából 207 Európában, 90 pedig Magyarországon is megtalálható. A legismertebb faj a hétpettyes katicabogár – írja a greendex.hu.

Ahány faj, annyi szín és megjelenés jellemzi a katicát. Összetett szemük és hengeres csápjuk van; megvastagodott, többnyire színes vagy mintás felső szárnyuk védi az alatta lévő, repülésre használt alsó szárnyakat. A pettyek és az élénk színek általában arra utalnak, hogy jobb nem elfogyasztani őket – a katicák ezzel üzennek a ragadozóknak. A nőstény katicabogár valamivel nagyobb a hímnél, ovális alakú, kupolás háttal.

Lehetnek teljesen folt nélküliek, feketék, sárgák, hosszúkásak vagy ovális alakúak, a foltok mérete és alakja rendkívül változatos. Ez minden faj egyedi vonása, ami az elriasztás mellett a társak bevonzására, álcázásra vagy hőszabályozásra is szolgál.


Nappal repülnek és táplálkoznak, jellemzően tavasszal és nyáron szaporodnak. A tavaszi-nyári időszakban egyetlen nőstény katicabogár 1000 petét is rakhat.

Sokszor hibernált állapotban, nagy csapatokban telelnek át, általában avarban, fakéregben, fűcsomók vagy talaj közelében. A kifejlett katicabogár kb. egy évig él.

Ha a katicát támadás vagy fenyegetés éri, úgynevezett reflexes „vérzéssel" védekezik: a lábak ízületein keresztül vérnyirok szivárog ki. Ez a folyadék kellemetlen ízű anyagokat tartalmaz, ami elriasztja a hangyákat és a madarakat.

katicabogár

A katicabogár sokféle szerepet tölthet be az ökoszisztémában – fotó: Shutterstock

Hasznos vagy káros a katicabogár?

A katicabogár sokféle szerepet tölthet be az ökoszisztémában: lehet ragadozó, zsákmány és parazita is. Általában ragadozó, és fő tápláléka a levéltetű, de a pikkelyes rovarokat, a fehérlegyeket, a lepkéket és az atkák lárváit is elfogyasztja. Zsákmányai általában kártevők, ezért a mezőgazdaság számára igen hasznos.

Mivel sok faj fő tápláléka a levéltetű, a katicabogarak a hangyák ellen is védelmet fejlesztettek ki. A hangyák ugyanis a mézharmat miatt ápolják és védik a levéltetveket, és az itt elhelyezett katicapetéket elpusztítják. Ezért több faj is alkalmazkodott a hangyák támadásához: vagy lárvaként a hangyafészekben növekednek, vagy elpusztítják a kis hangyákat.

De nem állati eredetű ételeket is elfogyasztanak a katicák, ilyenek például: nektár, nedvek, gombák, mézharmat, levelek vagy virágpor.

Ráadásul a katicabogarak sok faja előszeretettel fogyasztja a pajzstetveket, a takácsatkákat, a tripszeket, az üvegházi molytetveket, a levéldarázs- és lepkelárvákat is, ezért a gazdák rendszerint üdvözlik jelenlétüket a kertekben, szántóföldeken.

Mindez azonban azt is jelenti, hogy ahhoz, hogy katicabogár legyen a kertünkben, kártevő is kell, ugyanis a katica nem élhet a levéltetvek nélkül. Vannak növényevő katicák is, de jóval kisebb számban.

Mit tehetünk a katicabogarak védelmében?

• Segíthetjük az áttelelésüket: ne bolygassuk ősszel az avart, illetve az elkorhadt fák is jó telelőhelyet jelenthetnek számukra.

• Figyeljünk oda arra, hogy mivel permetezünk, illetve tavasszal ne pusztítsuk el a levéltetveket.

A harlekinkatica

Van egy igen intenzíven terjeszkedő katicafaj, a harlekinkatica, amely növényvédelmi céllal került be Európába, igen ellenálló faj, és nagy számban irtja a kártevőket – de akkor mi a gond vele?

Mint a legtöbb inváziós faj, az őshonos fajokra gyakorolt hatása miatt igen káros: mivel nagyobb és gyorsabban szaporodik, mint a hazai fajok, lassan kiszorítja őket a területükről, sőt sok esetben el is fogyasztja őket. Természetes ellensége nincs, más rovarfajok nem szívesen fogyasztják, mert mérgező anyagok vannak a testében. Ráadásul gyorsan képes terjedni, és ha nincs elegendő állati eredetű táplálék, elfogyasztja a bogyós gyümölcsöket is. Telelésre készülve pedig behúzódnak a lakásokba, és allergiás reakciókat is kiválthatnak.

harlekinkatica

A harlekinkatica az őshonos fajokra gyakorolt hatása miatt igen káros – fotó: Shutterstock

A katicabogarak a kultúrában

• Szinte mindenhol úgy vélik, a katicabogár szerencsét hoz. Ha egy katica rád száll, kívánsz valamit, és az elrepülés iránya megmutathatja, merről érkezik a szerencse.
• Valahol úgy tartják, a katica elrepülése magával viszi a betegséget.
• Ahány petty van rajta, annyi szerencsés hónap várható az életben.
Az indián hagyományokban úgy vélték, a katicabogarak gyógyító erővel bírnak.
• A kereszténységben, különösen a katolicizmusban a katicabogár a gyógyulást és a kegyelmet jelképezi. 
• Sokan úgy vélik,
ha valaki sok katicabogárról álmodik, az jó hírt és szerencsét hozhat.
A skandináv mitológia szerint a katicabogár Thor ajándéka volt a Földnek. Freya madarának is nevezik, mivel kapcsolatban áll a szerelem istennőjével, Freyával.
• A hinduizmusban Indra istent a katicabogárral és annak védelmezőjével társítják.
• Svájcban azt mondják a gyerekeknek, hogy a katicabogarak hozzák a kisbabát.

A katicabogár tehát különleges helyet képvisel az ökoszisztémában és a hitrendszerekben is, a természetben betöltött hasznos szerepe pedig megkérdőjelezhetetlen, ezért mindannyiunk közös feladata, hogy vigyázzunk rá.