A legújabb kutatások megállapították, hogy egy átlag amerikai polgár szervezetébe legalább 75.000, de akár 120 ezer műanyag mikrorészecske kerül be évente, amelyek felszabadítják az úgynevezett perzisztens bioakkumulatív, mérgező anyagokat (PSBTs), és káros hatást fejtenek ki az idegrendszerre és az ivarszervekre – írja a nationalobserver.com.

A Világbank becslése szerint az emberek 2025-ig – csak a városi régiókban – évi 5.000 milliárd font szemetet fognak termelni, ami az Empire State Buildig tömegének 6.850-szeresével egyenlő. Jelenleg a legnagyobb szeméttermelő ország Kanada, ahol egy lakosra 1.587 font (720 kg) szeméttermelés jut. Az USA évente mintegy 200 milliárd font szilárd halmazállapotú szemetet bocsát ki évente.

A Környezetvédelmi Ügynökség kalkulációi szerint a világban keletkező szemétnek a háromnegyed része elkerülhető vagy újrahasznosítható lenne, de csak mintegy 30 százalékát hasznosítják újra.

műanyag

Ma a valaha előállított valamennyi műanyagmennyiségnek legalább 95 százaléka jelen van a világban – fotó: Shutterstock

Sajnos a világválság legfőbb kiváltó okát a felfedezésükkor nagyon is hasznosnak tekintett műanyag tasakok és palackok képezik. Ezek a teljesen higiénikus, könnyen és olcsón előállítható, illetve kezelhető és bármilyen alakra formálható csomagolóanyagok ugyanis szinte lebonthatatlannak bizonyultak. Éppen ezért rendkívül nehéz megfékezni a műanyag hulladékok további terjedését.

Ma a valaha előállított valamennyi műanyagmennyiségnek legalább 95 százaléka jelen van a világban, folyamatosan növeli az összesen mintegy 9 milliárd tonnát kitevő szeméthegyeket, és elnyeléssel fenyegeti a világot.

Egyértelmű, hogy valamit tenni kell, és erre egyre többen hívják fel a figyelmet. Egyéni szinten is fontos csökkentenünk a hullladéktermelésünket, de az biztos, hogy ez önmagában nem lesz elég. Az is fontos, hogy nyomást gyakoroljunk azokra a vállatokra, iparágakra, amelyek a legnagyobb szennyezők, és a kormányokra is, hogy konkrét intézkedésekkel, szabályozással lépjenek fel a hulladékválság és általában a környezetszennyezés ellen.