A március 15-ei hosszú hétvégén salgótarjáni lakosok riasztották a Greenpeace Magyarországot, hogy sárgás színű szennyvíz folyik a Salgó-patakba az akkumulátorhulladékot kezelő Éltex Kft. telephelyéről. A környezetvédelmi egyesület szakértői március 18-án mintákat vettek a patakba folyó szennyvízből, amiről értesítették a hatóságokat is – írja a qubit.hu.

A Greenpeace hétfői közleménye szerint „az akkreditált vizsgálat kimagasló mértékben mutatott ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-kloridot (814 mikrogramm/köbdeciméter), diklóreténeket (990,1 mikrogramm/köbdeciméter) a helyszínen vett mintákban, amelyekben az arzénkoncentráció is magasabb volt, mint a felszíni vizekre megengedett határérték (34,2 mikrogramm/köbméter)".

Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője szerint „a vinil-klorid bizonyítottan emberi rákkeltő, DNS-károsító, mutagén hatással rendelkező illékony szer, ami a PVC-gyártás alapanyaga. A szintén magas koncentrációban kimutatott cisz-diklóretén mérgező anyag, de különösen a vízi környezetre veszélyes, ahol hosszú távú károkat tud okozni". Mivel a Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal, az illékony vinil-klorid „nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét és az érintett élővizeket".

Az Éltex Kft. mára meghatározó cég az akkumulátorgyárak hulladékának a kezelésében, többek között a gödi Samsung-gyár hulladékának kiemelt elszállítója is. A vállalat már korábban is követett el szabálytalanságokat: mocsai telephelyén szabálytalanul tárolt 83 tonna mérgező, nehézfémtartalmú hulladékot, ráadásul ezeknek a besorolási kódját is meghamisították. Salgótarjánban pedig 600 tonna akkumulátorhulladék megfelelő tűzvédelem nélküli tárolása miatt kapott büntetést a cég – írja a 24.hu.

A Greenpeace a szennyezés azonnali, részletes kivizsgálását és szigorú szankcionálását követeli a hatóságoktól.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Greenpeace képviselőjének bejelentése nyomán soron kívüli intézkedésbe kezdett, hogy kivizsgálja az esetet. Akkreditált mintavétel és akkreditált laboratóriumi vizsgálat is történt. Figyelemmel a gyártelep jellemzőire, a vízvédelmi hatáskörében eljáró Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság további adatok és információk beszerzéséről is gondoskodott. Mindezek beérkezését és értékelését követően a hatóság megteszi a szükséges intézkedéseket.

Indexkép: Facebook-bejegyzés