Bizonyos fajok képesek egymással "beszélgetni"

Japán kutatók jöttek rá, hogy néhány gombafaj egyes egyedei valamilyen szinten képesek kommunikálni egymással. A "beszélgetés" nem öncélúan történik és az sem mindegy, hogy ennek során milyen az aktuális időjárás.

A kutatók állítják, hogy az ektomikorrhiza gombák olyan kiterjedt gyökérhálózatot építenek, amely lehetővé teszi, hogy a többi gombával kommunikáljanak. Az tény, hogy már korábban is tudtuk ezeknek a hálózatoknak a létezését, tanulmányozni viszont nagyon nehéz volt őket. A kutatás szinte kizárólag csak laboratóriumi tesztekre korlátozódott. Most azonban terepvizsgálatra mentek, aminek során bizonyítékot szereztek a gombák kommunikációjával kapcsolatban - írja a BGR.

Mi a téma?

A gombák nem csak egy ok miatt "beszélgetnek" egymással. Az egyik, hogy figyelmeztetik a másikat a közeledő veszélyes rovarokra, illetve betegségekre. Emellett optimalizálják a gombacsoportok növekedését, lehetővé téve ezzel számukra, hogy egy bizonyos terv szerint fejlődjenek. Ez segíti őket abban, hogy a lehető legtöbb tápanyaghoz jussanak hozzá.

A tanulmányozás során a kutatók hat gombában egy klaszterben elektródákat helyeztek el. Ezt követően mérték meg a gombák között áthaladó elektromos jeleket. A végső megállapítás, hogy azok folyamatosan ingadoztak, a csapadék után erősödtek. Ez azt jelenti, hogy a gombák egy intenzív eső után sokkal intenzívebben kommunikálnak. Erősebbek voltak a jelek továbbá az egymáshoz közel élő gombák között.

A jövőben várhatóan még többet fogunk megtudni a gombák kommunikációjáról - fotó: pexels.com

A japán kutatók rávilágítottak arra, hogy a gombák kommunikációját nagyon fontos megérteni, hiszen ezek a fajok hatalmas szerepet játszanak az erdős és fás területek ökológiai rendszerében. Hozzátették, hogy az ehhez hasonló jövőbeli tanulmányok sokat segítenek abban, hogy a tudósok még jobban meg tudják vizsgálni a gombák közötti kommunikációt. Segíthet abban, hogy megértsék őket, hiszen a gombáknak számtalan típusa van, így nehéz őket egyesével kiismerni.