A biológiai sokféleség csökken, és ezt nagyrészt mi, emberek idézzük elő. Szerencsére egyidejűleg teszünk is ellene, például a magokat kilövő drónok feltalálásával. Ezek a drónok aztán naponta 40 000 fát is képesek elültetni részt véve az erdőirtás elleni küzdelemben. Az ötletgazda egy ausztrál startup az AirSeed Technology, ami rendkívül fejlett "oktokopter" flottájával dolgozik a mesterséges intelligencia és a speciálisan tervezett maghüvelyek kombinálásával, amelyeket a magasból a földbe lőhetnek.

"Mindegyik drónunk naponta több mint 40 000 maghüvelyt képes elültetni, és természetesen autonóm módon repülnek. A hagyományos módszerekhez képest ez 25-ször gyorsabb, de 80 százalékkal olcsóbb is"

- mondta Andrew Walker, az AirSeed Technologies vezérigazgatója és társalapítója. A felszállás előtt minden drón tartályát megtöltik az alatta lévő élőhelyhez kompatibilis, speciálisan kiválasztott maghüvelyekkel. Ezeket a hüvelyeket hulladék biomassza felhasználásával állítják elő, és szénben gazdag bevonatot visznek fel rájuk, ami megvédi a magokat a madaraktól, rovaroktól és rágcsálóktól.

A biológiai sokféleség csökken, és ezt nagyrészt mi idézzük elő. Szerencsére egyidejűleg teszünk is ellene, például a magokat kilövő drónok feltalálásával.

A biológiai sokféleség csökken, és ezt nagyrészt mi, emberek idézzük elő. Szerencsére egyidejűleg teszünk is ellene, például a magokat kilövő drónok feltalálásával. Kép: Unsplash

100 millió fa ültetése 2024-ig

"A piaci rést, amire az üzletünket alapoztuk, valójában a biotechnológiánk jelenti, amely a földbe kerülő magok támasztórendszerét jelenti. Ez megvédi a magot a különböző vadon élő állatoktól, de támogatja is amint az kicsírázik, és segít a szükséges tápanyagokat, ásványi anyagokat valamint néhány probiotikumot is biztosítani, hogy a korai növekedési fázisban valóban fokozza a növekedést" - magyarázta el Walker.

A levegőbe emelkedve a drónok rögzített repülési útvonalakon navigálnak a célig, és az előre meghatározott mintákat követve ültetnek, és persze rögzítik is az egyes magok koordinátáit. Ez lehetővé teszi az AirSeed számára, hogy felmérje a fák egészségi állapotát a növekedésük során. "Szem előtt tartjuk, hogy helyre kell állítanunk a talaj egészségét, helyre kell állítanunk a talajon belüli mikrobiális közösségeket, és helyre kell állítanunk az állatok elsődleges élőhely-szolgáltatóit, az erdőket is" - folytatta Walker, aki szerint a drónalapú technológia számára a határ a csillagos ég.

"A vállalat már több mint 50 000 fát ültetett, és 2024-ig összesen 100 millió fát szeretnének elültetni."

Az AirSeed mellett két másik start-up vállalkozás, a Dendra és a Biocarbon Engineering is az erdőirtás elleni küzdelemben kíván segíteni

Az AirSeed mellett két másik start-up vállalkozás, a Dendra és a Biocarbon Engineering is az erdőirtás elleni küzdelemben kíván segíteni "magvető" technológiájával. Kép: Pexels

Mennyire súlyos az erdőirtás világszerte?

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint a Föld évente 70 000 négyzetkilométernyi erdőt veszít el - ez nagyjából egy Portugália nagyságú terület. A szervezet azt szeretné elérni, hogy ez a szám 2025-re csökkenjen a felére, és 2030-ra világszerte szűnjön meg a nettó erdőirtás. Mivel azonban az erdőirtás mértéke valószínűleg nem fog egyhamar csökkenni, az éghajlatváltozás drasztikus következményeinek enyhítése érdekében most nagyobb szükség van az ilyen innovatív intézkedésekre, mint valaha.

Az AirSeed nincs egyedül a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemre szolgáló drónalapú ültetési rendszerek kifejlesztésében. Két másik start-up vállalkozás, a Dendra és a Biocarbon Engineering is az erdőirtás elleni küzdelemben kíván segíteni "magvető" technológiájával.

(Forrás: euronews)