A megkérdezettek 93%-a szerint a klímaváltozás “súlyos”, 79%-uk  szerint “igen súlyos” problémának számít. A válaszadók 92%-a úgy véli, hogy a nemzeti kormányoknak hathatósan támogatni kellene a megújuló energiák felhasználásának mértékét. 89%-uk bízik abban, hogy 2030-ra kormányaik energiapolitikája az energiahatékonyságot javítani fogja. 84%-uk szerint több állami támogatást kellene nyújtani a tiszta energiákra való átálláshoz, egyben a fosszilis hajtóanyagokra adott támogatások visszafogását javasolják.

A válaszadók 92%-a egyértelműen azon az állásponton van, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását minimumra kellene csökkenteni.

klímaváltozás

A válaszadók 70%-a szerint a klímaváltozás káros hatásaihoz való alkalmazkodási stratégia az EU polgári számára pozitív eredménnyel jár – fotó: Shutterstock

A megkérdezettek körében tízből több mint nyolc meg van győződve arról, hogy a tiszta technológiák támogatása a kívülálló országokban az Európai Unió számára gazdaságilag nagy előnnyel jár. A válaszadók 79%-a szerint a klímaváltozásokra vonatkozó határozott lépések megtétele a közösségi cégeket még versenyképesebbé és innovatívabbá tudja tenni.

A megkérdezettek többségének az a véleménye, hogy az EU-n kívüli országokból érkező fosszilis tüzelőanyagok behozatalának csökkentése növelni fogja az EU energiabiztonságát, és gazdaságilag kedvező lesz az EU számára.

A válaszadók 70%-a szerint a klímaváltozás káros hatásaihoz való alkalmazkodási stratégia az EU polgári számára pozitív eredménnyel jár.