Rendkívüli értéket jelentő haszonnövény fajtáink és állatfajaink hosszú évszázadok alatt, sajátos klimatikus és ökológiai viszonyok között alakultak ki – fogalmazott a 6. alkalommal megrendezett Nemzetközi Organikus Agrártudományi Konferencián tartott előadásában Farkas Sándor Eisenstadtban.

Az agrárminisztérium miniszterhelyettese hangsúlyozta, hogy élelmezési és mezőgazdasági célú genetikai erőforrásaink, a hazai kultúrnövény- és haszonállat fajok, fajták kiemelt fontosságú nemzeti örökségeink, közkincseink. A biológiai sokféleség az emberi élethez elengedhetetlen: biztosítja többek között az egészséges élelmiszer, a tiszta édesvíz és a tiszta levegő ökológiai alapjait.

Farkas Sándor kiemelte: Magyarországon a biogazdálkodáshoz, valamint a biogazdálkodás alapvető céljainak megvalósulásához jelentős segítséget nyújt hazánk génmegőrzési stratégiája, valamint GMO-mentes politikánk. A kormány számára a Kárpát-medencében elérhető genetikai erőforrásaink felkutatása, begyűjtése, megőrzése, fenntartása és felhasználása fontos élelmezés- és élelmiszerbiztonsági stratégiai kérdés – erősítette meg a miniszterhelyettes.

A biológiai sokféleség az emberi élethez elengedhetetlen: biztosítja többek között az egészséges élelmiszer, a tiszta édesvíz és a tiszta levegő ökológiai alapjait. – fotó: Shutterstock

Hazánk a világon elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát. Kiemelt kormányzati szándékként említette a miniszterhelyettes a génmegőrzési tevékenységet, illetve a génmegőrzési feladatokban való állami szerepvállalás jelentős növelését. Mint fogalmazott, cél egy olyan állami génbanki hálózat kialakítása, amely az értékek leltáraként, elkülönített állami duplikátumként, a fajtát érő bármi betegség, természeti katasztrófa, vagy egyszerűen a fajta feljavítására szolgáló génállomány őrzőjeként mindig rendelkezésre áll. 

Magyarország hosszú évek óta GMO-mentes politikát folytat, és szilárd meggyőződésünk, hogy ebben rejlik a jövő: a természeti értékeinkre tekintettel lévő, kímélő mezőgazdálkodásban, amely jó minőségű, egészséges, biztonságos élelmiszereket állít elő - hangsúlyozta Farkas Sándor. Ezt a politikát alapozza meg Magyarország GMO-mentes stratégiája, amely alkotmányos védelmet is kapott. Hazánkban géntechnológiával módosított növény nem termeszthető és a vetőmagok és szaporítóanyagok génmódosított anyagtartalmának szigorú vizsgálatával garantáljuk a hazai mezőgazdaságból származó növényi alapanyagok GMO-mentességét.

A döntéshozók felelősségének nevezte Farkas Sándor, hogy a gazdálkodók számára továbbadják a GMO-mentes termeléssel kapcsolatos tudást, tapasztalatokat, valamint azt, hogy megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat: a mezőgazdaság képes biztonságos beltartalmú, a legtisztább körülmények közötti termelésre. 

Farkas Sándor  a konferencia keretében Elizabeth Köstinger osztrák társminiszterrel és Alexandru Potor román mezőgazdasági és vidékfejlesztési államtitkárral is találkozott. A háromoldalú megbeszélésen a felek a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjával kapcsolatos nemzeti álláspontjaikat ismertették, és egyeztettek az organikus mezőgazdasági termeléssel kapcsolatosan a térségbeli országok hatékonyabb képviseletéről.

Forrás: Agrárminisztérium / MTI