Az eredményekről a Nature Sustainability folyóiratban számoltak be. Az urbanizáció, a városiasodás a népesség mind nagyobb hányadának városokba tömörülését jelenti. 2030-ra várhatóan több mint kétmilliárddal többen fognak városban élni. Az urbanizáció közvetlen hatása főleg abban jelentkezik, hogy a városok terjedésével a természetes élőhelyek átalakulnak.

A 2000 és 2030 közötti időszakra vonatkozó számítások (előrejelzések) szerint 290.000 négyzetkilométernyi természetes környezetet fognak a terjeszkedő városok elvenni. Ez Nagy-Britannia területével azonos területveszteséget jelent. A legsúlyosabb következményt a biodiverzitás (fajok számának) csökkenése jelenti.

város

A 2000 és 2030 közötti időszakra vonatkozó számítások szerint 290.000 négyzetkilométernyi természetes környezetet fognak a terjeszkedő városok elvenni – fotó: Pixabay

A közvetett káros hatások közül a vészesen terjedő városokból származó fokozódó légszennyezést és a városok által elfoglalt (elrabolt) területveszteséget emeljük ki. Az urbanizáció fent említett hatásainak vizsgálatát fejlett országokban (EU, USA stb.) lévő városok tekintetében tanulmányozták, a fejlődő országokban erre vonatkozólag kevés ismeret van.