Forradalmi módon venné fel a harcot a mindent beborító mikroműanyagokkal egy tudóscsoport: növényi alapú műanyaggal rukkoltak elő. A projekt még folyamatban van, de a fejlesztők szerint az eddigi eredmények nagyon biztatók – írja a prove.hu. Az új biopolimert TPU-FC1-nek hívják.

A TPU-FC1 egy növényi alapú műanyag, amely 200 nap alatt 97 százalékban lebomlik. A javarészt algából készült anyagot a Kaliforniai Egyetem és egy anyagtudománnyal foglalkozó cég, az Algenesis kutatói kísérletezték ki. Céljuk az volt, hogy fenntartható alternatívát kínáljanak a kőolajalapú műanyag kiváltására.


A környezetvédők már régóta hangoztatják, hogy baj lesz abból, hogy ennyi műanyaghulladékot termel az emberiség, tavaly nyáron azonban újabb tudományos bizonyíték támasztotta ezt alá.

Az Ocean Race világ körüli vitorlásverseny résztvevői mintákat vettek az útjuk során érintett vizekből. Ezeket elemezték a tudósok, és kiderült, hogy jelentősen megugrott a tengerek és óceánok mikroműanyag-tartalma az elmúlt években. Egyes területeken egy köbméter víz 1884 mikroműanyag-darabkát tartalmazott, 18-szor többet, mint a 2017-es, 2018-as Ocean Race idején. A legaggasztóbb azonban az, hogy a szárazföldtől legtávolabb eső pontokon is kimutatható volt a mikroműanyag.

műnyag

Már mindenhol jelen vannak a műanyagok – fotó: Pixabay

"Már akkor is, amikor hat évvel ezelőtt először hoztuk létre algákból ezeket a polimereket, az volt a célunk, hogy biológiailag teljesen lebomlóak legyenek. Rengeteg adatunk volt arról, hogy az anyag eltűnt a komposztban, ez volt azonban az első alkalom, hogy mikroszinten is megmértük ezt" – mondta a tanulmány egyik szerzője.

A kutatók hangsúlyozták, hogy sok munkára van még szükség e téren, de az eddigi eredmények mindenképpen bizakodásra adnak okot.