A MATE Gyógy- és Aromanövények Tanszékének szakemberei a standard minőségi drog előállításához olyan technológiai innovációk kifejlesztésén dolgoznak, melyek a vadon termő gyógynövények biológiai és fitokémiai jellemzőinek megismerésén alapulnak és céljuk a gyógynövények termesztésbe vonása.

Ki ne kortyolt volna már megfázásra illatos kamilla-, mezei kakukkfű-, menta- vagy bodzateát? Evidenciának vesszük, hogy ezek a jól bevált, melengető gyógyitalok minden egyes alkalommal ugyanolyan minőségben kerülnek a bögrénkbe, amikor szükségünk van a gyógyító erejükre. Holott a gyógynövények minőségének biztosítása korántsem egyszerű feladat.

győgynövény

Cél a vadon termő növények termesztésbe vonása – fotó: pexels.com

„A friss gyógynövényből vagy növényi részből csak akkor nyerhető jó minőségű,
magas hatóanyag-tartalmú drog, ha azt szakszerűen gyűjtik, kezelik, szárítják, csomagolják és tárolják. Bármelyik munkafolyamat közben elkövetett hiba kihat a drog minőségére” – tudjuk meg Zámboriné Dr. Németh Évától, a MATE Kertészettudományi Intézet Gyógy- és Aromanövények Tanszékének vezetőjétől. A növényi drogok a gyógynövények azon részei, amelyek legnagyobb mennyiségben tartalmaznak hatóanyagokat és általában darabolt, szárított formában használjuk fel őket.

A termesztésbe vonás az ember egyik legősibb tevékenysége, azonban gyógy- és aromás növények esetében csak a XIX. század elejétől ismert széles körben. A fejlett országokban ez a tendencia az állandó mennyiség és minőség biztosítása érdekében egyre inkább nő.

Hazánk területén évszázadok óta gyűjtik a vadon termő gyógynövényeket. Magyarországon napjainkban a mintegy 80-100 gyógynövényfaj még ma is természetes élőhelyekről származik és gyűjtés révén kerül a feldolgozókhoz. A gyűjtés módszere számos problémát vet fel, ezért a gyógynövények mezőgazdasági termesztésbe vonása kulcsfontosságú lehet minőségbiztosítási, illetve a garantáltan megfelelő mennyiségű hozam szempontjából.

A gyűjtés hagyományosan a kevésbé fejlett régiók lakóinak jövedelemforrása, ami veszélyeket is rejthet magában. A gyűjtők nagy részére az alacsony iskolázottsági fok jellemző, a gyógynövényekre vonatkozó ismereteik leggyakrabban családi hagyományokon vagy a környezetből átvett gyakorlati ismereteken alapulnak, a gyűjtők szintjén nincs a képzettségre vonatkozó előírás” – fejti ki Zámboriné Dr. Németh Éva.

gyógynövény

Magyarországon 80-100 gyógynövényfaj még ma is természetes élőhelyekről származik – fotó: pexels.com

Az viszont ezzel együtt is alapvetően fontos, hogy a gyűjtő jól ismerje és felismerje a begyűjtendő fajt, meg tudja különböztetni azt az esetleges hasonló vagy rokon fajoktól. Jó példa erre a hársvirág. Azonos drognéven egybegyűjthető, mivel azonos értéket képvisel például a Tiliae flos néven egybegyűjtött nagyvirágú és kisvirágú hárs virágzata. Ezeket feltétlenül el kell azonban különíteni az ezüsthárs virágzatától, mert a rajta található csillagszőrök allergén hatásúak.

A megfelelő állapotú, állagú és hatóanyag-tartalmú drog előállításához igen fontos a gyógynövény begyűjtésének megfelelő időpontja is. Sok vadon termő gyógynövényfaj esetében a tudományos adatok ebben a vonatkozásban még hiányosak, ezért a gyakorlat számára a drog-előiratok és a tradíciók jelentenek útmutatást. Ehhez járul még a megfelelő eszközök használata, illetve az, hogy a gyűjtők megóvják a termőhely ökológiai egyensúlyát, és az a jövőben is megbízható drognyerési forrás maradjon.

Mindezek mellett egyre kevesebb a gyűjtő, egyre nehezebben bejárhatóak a magánkézben lévő területek, és a vadon termő fajok kémiailag erősen heterogének, ami a mai feldolgozóipar számára - legyen az gyógyszeripar, élelmiszeripar vagy kozmetikai ipar - nem elfogadható. Mindezen problémákra a vadon termő növények termesztésbe vonása a megoldás.

gyógynövény

Egyre kevesebb a gyűjtő, egyre nehezebben bejárhatóak a magánkézben lévő területek – fotó: pexels.com

A Tanszék tevékenységének rendszeres és fontos része a hazai, jelenleg csak gyűjtésből elérhető gyógynövény fajok termesztésbe vonása, az ehhez szükséges szaporítás- és produkcióbiológiai, valamint a posztharveszt-optimalizással (szárítás, tisztítás, feldarabolás és a feldolgozás egyéb fázisai) kapcsolatos vizsgálatok.

A MATE szakemberei folyamatosan kísérletsorozatokban igyekeznek meghatározni, mely tényezők és hogyan befolyásolják a termesztésbe vont gyógynövények minőségét, illetve hozamát. Ennek részeként próbálják azonosítani az optimális környezeti tényezőket és a betakarítási időpontot, emellett szelektálják, nemesítik a növényeket, hogy magas és stabil hatóanyag-tartalmú, javított növényanyagot is nyerjenek. Ezzel a gyógynövény ágazat versenyképessége is nőhet, a hazai minőségi árualap egyik bázisa teremthető meg.

Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.