Collegium Budapest

nyomtatás
Postacím
1014 Budapest, Szentháromság u. 2.
E-mail cím
info@colbud.hu
Telefon
+36 1 224 8300
Fax
+36 1 224 8310
Webcím

Az 1991-ben több állam és magánszponzor támogatásával alakult Collegium Budapest az első Institute for Advanced Study Közép- Kelet-Európában. Az intézet az EU 5. keretprogramjából is kapott támogatást, mivel az ún. \"Centres of Excellence\" (Kiválóságközpontok) pályázaton harmadik helyezést ért el. A nemzetközi intézmény elsődleges célja, hogy a régióval foglalkozó kutatásokat minél szélesebb nemzetközi kontextusba helyezze, törekedve arra, hogy felhívja a nemzetközi tudóstársadalom figyelmét a különböző tudományágak kiváló közép- és kelet-európai képviselőire. A Collegiumba a világ bármely országából származó, bármelyik tudományág képviselője meghívást kaphat egy teljes akadémiai évre (tíz hónap). Az ösztöndíjakról a Collegium rektora (2008 novemberétől Andrew Sors) a nemzetközi kiválóságokat felvonultató Tudományos Tanács ajánlásai alapján dönt. A Collegium Budapest alapvető célja, hogy a meghívott kutatóknak minden segítséget megadjon, és ideális körülményeket teremtsen az egyéni kutatómunka hatékony, tanítási és adminisztratív kötelezettségek nélküli, sokoldalú inspirációt adó intellektuális környezetben történő végzéséhez.
A Collegium budavári épületében irodákon kívül kézikönyvtár, könyvtárközi kölcsönző szolgálat és rendezvénytermek állnak az ösztöndíjasok rendelkezésére, akik a megfelelő tudományterület jeles képviselői jelenlétében zajló előadásokon vagy szemináriumokon mutatják be kutatásaik problémáit és eredményeit, Számos hosszú távú nemzetközi kooperáció született már e megbeszélésekből. A hetenként rendezett szemináriumok mellett a Collegium Budapest rendszeresen meghív vendégelőadókat, neves magyar és külföldi tudósokat, hogy szélesebb közönség számára tartsanak nyilvános előadást. A rendszeresen szervezett nemzetközi műhelybeszélgetések, konferenciák és kulturális rendezvények a magyar egyetemekkel és más kulturális intézményekkel történő kapcsolatépítést szolgálják.
A külföldi és vidéki ösztöndíjasoknak 2000 októberétől a Raoul Wallenberg Vendégház ad otthont, amely a Collegium Budapest-től néhány perces sétával érhető el.Növényvédő szer kereső

[bezárás x]