Az idén már januárban beköszöntött a tavasz. (A virágzó japánbirsről február 17-én készült a fotó.) A folytatásban havazás és hideghullámok veszélyeztették a rügyeket, majd a virágzó gyümölcsfákat is. Nem tudtuk elkezdeni a rügypattanásban lévő fák, bokrok lemosását sem. Az elmúlt hetek fagyos és esős napjai sem kedveztek a növényvédelmi munkáknak.

Most viszont az látható, hogy a parkokban, fasorokban dolgoznak a kollégák. Még mindig el lehet végezni a tavaszi lemosó permetezést. Ahol már szétnyíltak a rügyek, megjelentek a kis levelek, ott inkább az alsó dózisokkal dolgozzanak. A zsenge levelek könnyen megperzselődnek a téli töménységű permetlétől. A lisztharmatok ellen kénes, az apignomónia, a guignardia vagy a baktériumos betegségek ellen réztartalmú készítményekkel.

birs

Virágzó japánbirs – fotó: Zsigó György

Olajos rovarölőkkel az állati kártevők ellen érdemes kezelni a hársat, a juhart és a rózsát (az áttelelő atkák és levéltetvek miatt), a platánt (a kéregpikkelyek alatt megbúvó platán-csipkéspoloska és platánbodobács miatt), a szivarfát (a levéltetvek és az eper-pajzstetű miatt) és azokat a vadgesztenyéket, amelyeknél nagy gondot okoztak az atkák.

Az amerikai-lepkekabóca gyakorlatilag mindenhol előfordulhat. Most a mély kéregrepedésekkel rendelkező fásszárúakon tojás alakban várja a májust. Bőséges lémennyiséggel ezeket is elérhetjük, gyéríthetjük a számukat ott, ahol nyáron gondot okoztak. A lemosásra engedélyezett közterületi készítmények köre sem változott tavaly óta: Vekatafid A, Champ DP, Astra rézoxiklorid, Microthiol Special, Thiovit Jet. A kiváló kalcium-poliszulfid és rézszulfát hatóanyagokból lombtrágyákat gyártanak: Tiosol, Rézszulfát, stb. Ezek is bevethetőek. A döntést bízzák a növényorvosukra.

2017-ben forgalomba került a selyemfényű puszpángmoly feromoncsapdája, mellyel az imágók rajzását és a betelepülésüket követhetjük. Az idei év nagy újdonsága, hogy már a vadgesztenyelevél – aknázómoly előrejelző eszköze is megvásárolható. Mindkét kártevőnél az ún. varsás csapdába helyezik a szűz nőstény molylepke illatanyagát tartalmazó kapszulát. (Lásd a fotón.)

csapda

csapda

Feromoncsapda – fotó: Zsigó György

Az összegyűjtött hímek megszámlálása után, a fogási adatokból a szakemberek meg tudják határozni a permetezési időpontokat. Megrendelhetik a MTA Növényvédelmi Intézetének www.csalomoncsapdak.hu oldaláról. A legpontosabb eredményt mindig a megvédeni kívánt fákra, bokrokra, sövények közelébe kiakasztott csapdák adják.

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre és a rajzási táblázatokra kíváncsi, kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer-adatbázisa elérhető ide kattintva.