E heti körkérdésünkben erről kérdeztük meg a szakembereket. Akik ezúttal válaszoltak: BASF Hungária Kft., Bayer Hungária Kft., FMC-Agro Hungary Kft., UPL Hungary Kft.

BASF Hungária Kft.

A tavaszi kapáskultúrák gyomirtásának alapvető szabálya, hogy mindig a kultúrnövénnyel egy időben kelt gyom okozza a legnagyobb kárt, mivel ugyanabból a víz- és tápanyagkészletből fejlődik. Ezt a konkurenciát kell minél előbb megszüntetni.

A BASF ajánlata a napraforgó gyomirtására a Spectrum® és Pulsar® Plus alkotta Clearfield® Plus technológia, melyből jelen pillanatban a posztemergens Pulsar® Plus kezelésnek van itt az ideje. A Pulsar® Plus kifejezetten jó levélen keresztüli hatékonysággal rendelkezik a már kikelt egy- és kétszikű gyomok ellen, mint például a parlagfű, a libatopfélék, a kakaslábfű vagy a fenyércirok első kelési hulláma. Ugyanakkor talajon keresztüli mellékhatásának segítségével meggátolja a legfontosabb kétszikű gyomcsaládok utókelését is. Adjuváns rendszerének köszönhetően a viaszos- és keskenylevelű gyomokban is biztonságosan felszívódik.

Ha a területen már jelentősebb egyedszámban megfigyelhetőek a 6-8 leveles parlagfűegyedek, akkor is érdemes elvégezni a kezelést, mivel a Pulsar® Plus a napraforgó sorzáródásáig megakadályozhatja a parlagfüvek oldalhajtásának megjelenését. Ezek után már a napraforgó árnyékoló hatása gátolja meg, hogy ezen gyomok jelentős gazdasági kárt okozva teret nyerjenek.

növény

6-8 leveles parlagfű 30 nappal a Pulsar® Plus 2,0 l/ha kezelés után

A gyors, gyomok számára radikális, ám a Clearfield® Plus napraforgóhibridek számára kíméletes Pulsar® Plus gyomirtásnak köszönhetően jobban kihasználható a Clearfield® Plus napraforgóhibridekben rejlő terméspotenciál.

A kukorica termesztése során fellépő gyomproblémák orvoslására a Jumbo® + Stomp® kereskedelmi gyűjtőcsomag teljes mértékben megfelel. A csomagban található Kelvin® Ultra gyomirtó szer felelős a magról kelő és évelő egyszikű gyomnövények elleni hatásért, míg az egyéves és évelő kétszikűek elleni védelmet a Callam® biztosítja. A Dash® HC adjuvánsnak köszönhetően a hatóanyagok gyorsan és biztosan felszívódnak a gyomnövényekbe még kedvezőtlen körülmények között is (pl. száraz időjárás).

Ezen túlmenően a csomag tartalmazza a Stomp® 400 SC készítményt is, amely a talajon keresztüli tartamhatást biztosítja a magról kelő egyszikű gyomok és számos kétszikű gyom ellen is, mint pl. a selyemmályva vagy az egyre nagyobb jelentőséggel bíró libatopfélék.

A Jumbo® + Stomp® kereskedelmi gyűjtőcsomag a kukorica 6 leveles fejlettségéig, tehát a gyomirtás szempontjából a legfontosabb időszakban a gyomokkal szemben hatékonyan, a kukoricára nézve pedig biztonságosan használható, mellyel a terület a betakarításig gyommentesen tartható.

kukorica

Jumbo® Stomp® hatékonysági kísérlet – előtérben a kezelt terület, háttérben a kontroll (2020. július 2. Kétsoprony – 30 nappal a kezelés után)

Nagy Lajos fejlesztőmérnök – Bayer Hungária Kft.

Bayer

A kukorica posztemergens időszakban történő gyomirtása számos előnnyel jár:

• látjuk, milyen gyomok ellen kell védekezni
• a gyomok fejlettsége segít „belőni” a megfelelő dózist és az esetleges kombinációs partnerek szükségességét
• számos faj, főleg a nagymagvú, mélyről kelő gyomnövények ellen védekezhetünk eredményesebben ebben a fenológiában 
• az évelő gyomok ellen pedig ez az egyetlen hatásos védekezési időpont, legyen szó kétszikű vagy egyszikű gyomnövényekről.

A posztemergens időszakot a gyakorlatban három időszakra oszthatjuk, úgymint mid-, normál és kései posztemergens kezelés.

A midposzt időszak a korai posztemergens készítmények kijuttatása és a klasszikus posztemergens időszak közé esik. Azoknak a termelőknek ajánljuk, akik a területük mérete vagy tagoltsága miatt szeretnék széthúzni a posztemergens időszakot, illetve a vártnál hamarabb kell megkezdeni a kezeléseket, mert fejlett gyomosodás indult meg az állományokban. Erre az időszakra a Capreno herbicidet ajánljuk Mero adjuvánssal tankkeverékben.

A készítmény hatásspektruma széles, a legtöbb magról kelő gyomnövény ellen hatékony, és széfenertartalma biztosítja a szelektivitását a kukoricára. Hatóanyagai, a Laudisból jól ismert tembotrion, illetve az Adengo-ból ismerős tienkarbazon-metil a nehezen irtható fajokkal is sikeresen megbirkóznak, hatékonyak a HPPD-gátlókkal toleráns gyomnövények, varjúmák, szulákkeserűfű és társai ellen is. A tienkarbazon-metil ráadásul megfelelő hatástartamot is biztosít a kombinációnak.

Évelő egyszikű gyomnövényekkel is fertőzött területre a Monsoon OD-t ajánljuk. Ha sok kétszikű-, illetve nehezen irtható egyszikűfaj, mohar, pirók ujjasmuhar is fertőzik a kukoricánkat, akkor a piacon kapható legszélesebb hatásspektrumú Monsoon active kijuttatását javasoljuk. Évelő kétszikűek ellen, ha indokolt, dikamba, fluroxypir hatóanyagú termékekkel kombinálható.

Vegyes magról kelő gyomnövények ellen áru-, siló-, csemegekukoricában és hibrid előállításban is a Laudis a favorit. Széles hatásspektruma, kiemelkedő szelektivitása lehetővé teszi szükség esetén az akár 8 leveles korú kukoricában való kijuttathatóságát is. Hatástartamának növelésére, valamint HPPD-toleráns gyomok megléte esetén, különösen öntözött területeken Aspect T kombinációs partnert javaslunk mellé.

FMC-Agro Hungary Kft.

Találjuk meg az arany középutat a kukoricagyom-irtásban

A hagyományos posztemergens gyomirtó szerek nem minden esetben rendelkeznek megfelelő tartamhatással, így meg kell várni, míg az összes gyom kikel. Ekkorra a kukorica viszont eléri kritikus fejlettségét, és ebben az érzékeny fejlődési fázisban a legkisebb stresszhatás is termésveszteséggel járhat. Ha korábbra hozzuk a kezelést, akkor a tartamhatás hiánya miatt nem nyújt védelmet a később csírázó gyomok ellen.

Az FMC kukoricagyom-irtási technológiával viszont megtalálhatjuk az arany középutat, ötvözni tudjuk az alapgyomirtás tartamhatását a posztkezelés erejével, és egy jól hangolt gyomirtást érhetünk el.

kukorica

A Diniro® Gold gyomirtó szer hatása a kezelés után két héttel (Kemendollár, 2020.)

kukorica

Diniro® Gold kezelés után 17 nappal, jobbra kezeletlen kontroll (Nyírbátor, 2019. 06. 06.)

Alakulhat szélsőségesen a tavaszi időjárás, akkor is időben rá tudunk hangolódni a kijuttatásra a 2-6 leveles korú kukoricában. A termelőknek a gyomproblémákon kívül feszes munkamenettel, szervezési és gépkapacitási nehézségekkel is meg kell küzdeniük. Nincs lehetőségük arra, hogy egy területet kétszer vagy többször kezeljenek, így szükségük van egy olyan gyomirtóra, amit egy menetben költséghatékonyan ki tudnak juttatni, ami nemcsak a pillanatnyilag fennálló gyomhelyzetet kezeli, hanem tartamhatásának köszönhetően hosszan tartó gyommentes állapotot biztosít.

A Diniro® Gold gyomirtási technológia mindhárom problémára megadja a választ, miközben védi a kukoricát, nem okoz fitotoxikus tüneteket, hiszen szelektivitása kiváló.

Hatékonyan a napraforgó speciális, nehezen irtható gyomjai ellen

Az idei váratlanul hideg tavasz miatt a korán elvetett napraforgó-állományok későn keltek, sok esetben az acat és a parlagfű ekkor már jelen volt a területen. Az utóbbi időben egyre nagyobb problémát okozó libatopfélék, a keserűfűfajok, a selyemkóró, a varjúmák, valamint a mezei acat elleni hatékony fellépésre az Express™-toleráns hibrideket termesztő gazdák kezében ott a megoldás.

Az Express™ 50 SX® gyomirtó szerrel a napraforgó fenológiájától szinte függetlenül, a gyomok fejlettségéhez igazítva elvégezhető a permetezés az aktuális gyomnyomáshoz és időjárási viszonyokhoz igazítva, akár osztott kezelésekkel megvalósítva a hatékony gyomirtást.

gyom

Express™ 50 SX® kezelésre váró napraforgó-terület (Szécsény, 2021. 05. 14.)

A technológia továbbfejlesztéseként az Evorelle® Express™ gyomirtó szer is szerepel kínálatunkban, mely hatékonyabb és kiegyensúlyozottabb hatást biztosít a nehezen irtható gyomok ellen: szőrös disznóparéj, szerbtövisfajok, parlagfű, selyemmályva, mezei acat, selyemkóró, kövér porcsin, fekete ebszőlő, keserűfű fajok, vadkender (hím- és nővirágú egyedeire egyaránt). Fenti termékeket engedélyokiratuk szerint kizárólag Trend® 90 nedvesítő szerrel együtt lehet felhasználni!

A különböző nemesítőházak Express™-toleráns napraforgóhibridjeinek SU-toleranciaszintje eltérő lehet, ezért felhasználás előtt mindig érdeklődjön az FMC munkatársainál!

Kertész Péter területi képviselő – UPL Hungary Kft.

Rugalmasan időzíthető készítmények használata a kukoricagyom-irtás sikerének kulcsa

A termelőket látogatva mindenhol szóba kerül a vetésterület, melynek kapcsán a legtöbb helyen a kedvezőtlen őszi időjárás miatt az őszi kalászos területcsökkenéséről számoltak be; ami egyértelműen nőni fog, az a kukorica vetésterülete.

kukorica

Ami egyértelműen nőni fog, az a kukorica vetésterülete

Most van az az év, amikor mindent meg kell tennünk a minél nagyobb termés eléréséért, hisz a mostani piaci környezetet elnézve kijelenthetjük: az odafigyelés, a növény gondozása most biztosan megtérül.

A megfelelő hibrid kiválasztása, talaj-előkészítés, tápanyag-utánpótlás mellett nagyon fontos eleme a kukoricatermesztésünknek a helyesen megválasztott gyomirtó szer is. Ebben nyújt segítséget a UPL a termelőknek a gondosan összeállított kukoricagyom-irtó csomagjával.

Mit is tartalmaz ez a csomag?

A csomag három terméket tartalmaz 10 hektárra összeállítva:
• Kaltor
• Daneva
• Silwet Star

Nézzük részletesebben:

• Kaltor: magról kelő és évelő egy- és magról kelő kétszikű gyomnövények ellen tudjuk felhasználni. 150 g/kg nikoszulfuron mellett 600 g/kg dikambát tartalmaz. A készítményt 3-6 leveles fejlettségű kukoricában kell kipermetezni, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1-3 levelesek, az évelő egyszikűek átlagos magassága 15-25 cm. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles, a mezei acat tőlevélrózsában van.

ábra

Normál vetésváltás esetén legalább 20 cm mély szántást követően a következő év tavaszán nincs veszélye az utóvetemény károsodásának. A kultúrnövény kipusztulása esetén a kezelt területre azonnal csak kukorica vethető, 20 cm mély szántást követően, és 24 hét elteltével pedig őszi búza.

• Daneva: magról kelő kétszikű gyomok ellen tudjuk használni. 100 g/l mezotrion hatóanyagot tartalmazó készítmény. A kultúrnövény 2-8 leveles fejlettsége mellett kell kijuttatnunk, a kétszikű gyomok 2-6 valódi leveles állapotában. Normál vetésváltás mellett a betakarítást követően ősszel kalászosok és angolperje vethetőek.

• Silwet Star: nem-ionos típusú univerzális permetezési adalékanyag, amely egyedülállóan csökkenti a folyadékok felületi feszültségét, így megnöveli a kezelt növények permetléfedettségét, ezzel pedig javítja az alkalmazott készítmények biológiai hatásosságát.

További információk a megújult honlapunkon és területi képviselőinknél érhetők el.