Közel 48 ezer termelőhöz, 11 jogcímen több mint 55,6 milliárd forint támogatás érkezett meg ezen a héten a Magyar Államkincstártól a rendkívüli átütemezéseknek köszönhetően. Ezzel együtt elindult az új zöld támogatás, az Agro-ökológiai Program (AÖP) kifizetése is. A 2023. évi terület- és állatalapú támogatásokhoz hasonlóan korábban 470 milliárd forintot folyósítottak a gazdálkodóknak - írta meg az Agrárminisztérium.

Nagy volt a nyomás

A 2023-ban elindult új uniós támogatási ciklus minden eddiginél bonyolultabb és nagyobb terhet jelentett a termelőkre és a közigazgatásra egyaránt. Éppen ezért a kormány rendkívüli erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a gazdálkodókat sújtó piaci és pénzügyi nehézségek közepette a lehető legnagyobb segítséget tudja nyújtani.

A kormányhivatali és kincstári erőforrások ideiglenes átcsoportosításával több támogatási jogcímben az eredeti ütemezéshez képest jóval korábban valósult meg a kifizetés.

55 milliárd forint

A mostani 55 milliárd forintot meghaladó kifizetési csomagban az új jogcím, az Agro-ökológiai Program (AÖP) is megjelent 35,6 milliárd forintos nagyságrendben. Ezáltal az AÖP esetében a rendelkezésre álló források 45 százaléka jutott el közel 37 ezer érintetthez, ami a támogatást igénylők mintegy 60 százalékát jelenti.

Több olyan tagállam van, ahol a magyarhoz hasonló modellben valósítják meg az AÖP-t, de ezekben az uniós jogszabályban rögzített június 30-ig véghatáridőt sem fogják tudni tartani a kifizetések teljesítésénél.

Alap területalapú támogatás (BISS)

A BISS keretében ezen a héten több mint 200 érintett számára utalt a hivatal 3 milliárd forintot meghaladó értékben. A kisgazdaságok sem maradtak pénz nélkül, számukra a kidolgozott átcsoportosítással nyújtható kiegészítő támogatás estében 3,5 ezer gazdálkodónak 1,2 milliárd forint értékben folyósítottak támogatást. Ez azt jelenti, hogy több mint 150 ezer termelőnek a támogatás több mint 90 százalékát már kifizették.


Termeléshez kötött támogatások

Ezeken felül forrás érkezett több mint 3 ezer érintettnek 2,6 milliárd forint értékben a termeléshez kötött támogatások esetében is, így már 60 százaléka e jogcímnek is kifizetésre került. A rizstermesztők számára 375 millió forint, a zöldség termesztőkhöz 406 millió forint, míg az ipari zöldségnövény termesztés támogatására 1,2 milliárd forintot költöttek. Emellett a juhtartók 226 millió forintot, a tejhaszna tehéntartás támogatására 130 forintot utaltak át. Nem maradtak ki a szálas fehérjetakarmány-növény termesztéssel foglalkozók sem, akik 694 millió forintos támogatást kaptak.

ÖKO állattartás támogatása

Szintén jelentős összegű utalás indult ezen a héten a népszerű Agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) és Ökológiai átállási és fenntartási (ÖKO) támogatások kedvezményezettjei felé is. Előbbi esetében 5 ezer ügyfél részesült 9 milliárd forintot meghaladó összegben, utóbbi esetében pedig 1,5 ezer termelőhöz jutott el 3,7 milliárd forint ezekben a napokban.

Több ezer gazdálkodónak utaltak támogatást ezen a héten - fotó: pexels.com

A terület- és állatalapú kifizetések mellett további beruházási és vidékfejlesztési támogatásban történt utalás ezen a héten. A beruházási és egyéb pályázatok kedvezményezettjei összesen 6 milliárd forinthoz jutottak. Értékben kiemelkedő az élelmiszer-feldolgozó üzemek fejlesztése, ahol 2,3 milliárd forintot meghaladó támogatás kiutalása segíti a modernizációt.

A magyar mezőgazdaság és a termelők támogatása, illetve versenyképességük növelése kiemelten fontos a mostani háborús helyzetben, amikor Brüsszel háborúpárti politikája az agráriumban is válságot okoz. Brüsszel az ukrán oligarchák oldalára állt az európai gazdák helyett.