Mostantól a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett agrárvállalkozások részére az állam az ASZK-hoz a jelenlegi 4%-os kamat- és kezesi díjtámogatáson felül további, teljes körű támogatást is biztosít a költségek átvállalása mellett.

A Földművelésügyi Minisztérium a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett és Agrár Széchenyi Kártyával (ASZK) már rendelkező, illetve a Konstrukció keretében 2016. március 31-ig hatályos hitelszerződéssel rendelkező vállalkozásoknak a jelenlegi 4 %-os kamat- és kezesi díjtámogatáson felül további – teljes hiteldíjra vonatkozó – támogatást nyújt a 2015. április 30-át követően esedékes díjtételek vonatkozásában, az adott hitelügylet futamidejének teljes időtartamára.

napraforgó

Nulla kamat, nulla költség – fotó: Shutterstock

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a Kormányzat a fenti esedékességi időponttól kezdődően 100%-os kamat-, kezesi díj-, illetve kezelési költségtámogatással, valamint egyéb költségtámogatásokkal (mint pl. szerződéskötési díj, közjegyzői díj, értékbecslési díj, stb.) segíti a kárt szenvedett gazdák nullaköltségű finanszírozáshoz jutását. A részletes feltételeket tartalmazó 2015. december 1-jén megjelent FM rendelet szerint azok az agrárvállalkozások élhetnek a lehetőséggel, amelyek a hivatkozott rendeletben nevesített településeken székhellyel/fiókteleppel/telephellyel rendelkeznek és ott a felsorolt tevékenységek valamelyikét végzik.