Szerkezet-átalakítási támogatás

Megjelent a Magyar Államkincstár közleménye a szőlőültetvények szerkezet-átalakításához és átállításához igényelhető támogatásról szóló 57/2020. (XI. 13.) AM rendelet alapján a 2022. pénzügyi évre kifizethető támogatási keretösszegről.

A miniszter által adott tájékoztatás alapján a szőlőültetvények szerkezet-átalakítási és átállítási támogatására fordítható támogatási keret összege a 2022. pénzügyi évben: 17 060 000 euró.

A támogatásról röviden

Az intézkedés célja, hogy az irányadó uniós jogszabályok alapján elősegítse a szőlő- és bortermelésnek az ágazat keresleti-kínálati viszonyaihoz történő igazítását, az ültetvények korszerűsítését, valamint a termelők versenyképességének javítását.

Szőlőültetvény szerkezetátalakításának és -átállításának minősül:

  • a fajtaváltás (ültetés + támberendezés létesítés);
  • az ültetvény áttelepítése (ültetés + támberendezés létesítés);
  • a szőlőültetvény termesztéstechnológiai módszereinek javítása (meglévő ültetvény támberendezésének kizárólag új alapanyagokkal történő teljes cseréje).


Támogatás/engedély/egyéb jog jogosultja

Az a természetes személy vagy gazdálkodó szervezet, aki/amely a szerkezetátalakításban részesíteni kívánt ültetvény használója, aki/amely  rendelkezik jóváhagyott egyéni tervvel.

Az elszámolható hektáronkénti költségáltalányok

Az 1/2018. (II. 1.) FM rendelet 1. számú melléklete, illetve az 57/2020. (XI. 13.) AM rendelet 1. számú melléklete szerint.

A támogatás mértéke: az 1/2018. (II. 1.) FM rendelet 4. §-a, illetve az 57/2020. (XI. 13.) AM rendelet 4. §-a szerint.

Borászati gépbeszerzés

Szintén megjelenet a Magyar Államkincstár közleménye a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatásról.

A miniszter által adott tájékoztatás alapján a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető támogatására fordítható támogatási keret összege a 2022. pénzügyi évben: 8 265 000 euró.

További információk a támogatási lehetőségről: ITT.

Indexkép: Pixabay