Beszélt arról is, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) reformja nyomán Magyarországnak lehetősége van arra, hogy az össztámogatás 3,5 százalékát direkttámogatásként működtesse az ágazat segítése érdekében. A gondok enyhítésére ebből a pénzből is szeretne juttatni az agrárkormányzat a tejágazatnak.

A válság kezelésére Magyarország az Európai Unióban (EU) azt javasolta, hogy a sovány tejpor és vaj intervenciós felvásárlási kereteit emeljék meg, továbbá az intervenciós árakat is növeljék. Kezdeményezte a direkttámogatások 50 százalékos növelését is. Emellett az exporttámogatások hatókörének bővítését és emelését is szorgalmazta. Az EU több részintézkedést tett ez irányba, de ezek a magyar, és több más tagország szerint sem elegendőek – mondta a szakállamtitkár.


További intézkedések is előkészítés alatt vannak. Ilyen egyebek mellett az az uniós csomag, – ez összességében 5 milliárd eurót irányoz elő az új kihívások kezelésére – amelyből a magyar agrárkormányzat szeretné segíteni a tejágazat likviditásának helyreállítását. Ehhez a programhoz kapcsolódna az állatjóléti intézkedések egy további részének esetleges finanszírozása, valamint a közvetlen tejértékesítés segítése.