Téged is idegesít, mikor gyönyörűen lenyírtad a füvet, majd másnap reggel arra ébredsz, hogy tele van sárga virágokkal? A pitypang a legtöbb kertben ott van, és nagyon nehéz kiirtani. Azonban ha megtudod, milyen hasznos a pitypang, lehet, hogy kedvesebbnek fogod találni a fűszálak között viruló sárga virágokat.

A pitypang hasznosabb, mint gondolnád

A gyermekláncfű, vagy más néven a pitypang évelő, vastag, húsos gyökerű növény, mely tavasszal aranysárgába borítja a gyepet. Azt azonban csak kevesen tudják róla, hogy zsenge leveleit salátaként is fogyaszthatjuk. A virágzata aranysárga gömb, amely egészen őszig nyílik. Termése gömb alakú bóbita. A magok „ejtőernyővel" rendelkeznek, és a szél segítségével tudnak minél messzebbre szállni.

A pitypang áprilistól egészen nyár végéig virágzik. Nagyon nehéz kiirtani a kertünkből, ezért érdemes jobban megismerni és felhasználni. Például salátaként megenni, vagy trágyalevet készíteni belőle.

Leveleiben magas az A-vitamin tartalom, de C-, B-, és D-vitamin is található benne. A gyermekláncfűből készült tea kiváló hatással van a májra és az emésztőrendszerre. Szára nyersen fogyasztva szintén segíti a máj működését, és a májgyulladások ellenszere, habár az íze elég keserű. Azonban ahhoz, hogy igazán hatásos legyen, nem mindegy, mikor gyűjtjük be. A legmegfelelőbb időszak a gyűjtésére, ha a leveleit virágzás előtt, a szárát virágzáskor, a gyökerét pedig tavasszal és ősszel gyűjtjük be.

A gyermekláncfű bőségesen tartalmaz cinket, vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot. Minden része fogyasztható, a gyökere, a levele és a virága is bátran felhasználható. A gyermekláncfűben található fitonutriensek víz- és hashajtó hatásúak. Éppen ezért a fogyókúrában is segítségünkre lehetnek. Ha elfogyasztunk pár pohár gyermekláncfűteát, az segít a húgyúti fertőzésekkel szemben, ezen kívül vízhajtó hatású, és hatásosan csökkenti a magas vérnyomást is.

A máj egészségének megőrzésében is számíthatunk rá, hiszen kiváló méregtelenítő, és serkenti az epehólyag működését is. Felveszi a harcot az alkohol és a gyógyszerek káros hatásaival szemben. Segíti a vesénk működését, segít megelőzni a veseköveket, a húgyutak gyulladását, fertőzését is.
pitypang gyermekláncfű

Magas az antioxidáns-tartalma, így védi a sejtjeinket a káros szabad gyökök hatásaitól. Segít megelőzni a daganatos betegségeket. A cukorbetegeknek is segít, mert serkenti a hasnyálmirigy működését és támogat minket a vércukor-szint kiegyensúlyozásában is.
Levelét és virágát nyersen, salátákhoz fogyaszthatjuk. Azonban óvatosnak kell lenni vele, hiszen sokan allergiásak rá. A pitypang gyökeréből készített tea 48 órán belül képes lehet elpusztítani a daganatos sejteket, anélkül, hogy az egészséges sejtekben kárt okozna - tudjuk meg az egeszsegter.hu cikkéből.

pitypang

A pitypang gyökeréből készült tea segít a rákos sejtek elpusztításában. Fotó: Shutterstock

A gyökérfőzetét vizelethajtó hatása miatt is használják, és nagy előnye, hogy a szervezetből csak nátriumionokat ürít, a kálium visszamarad. A tea fogyasztása súlycsökkenéshez vezet, ezenkívül húgykő és vesekőképződést gátló valamint vértisztító hatású. Vízhajtó hatása miatt természetes módon segít a máj és az epe méregtelenítésében

A pitypang gyökerében lévő különleges hatóanyagokat a Windsori Egyetem tudósai is vizsgálták. Így laborvizsgálatokkal is alátámasztották, hogy a pitypang gyökérben olyan hatóanyagok vannak, amelyek képesek lehetnek megölni a rákos sejteket.

A teához a tavaszi virágzás előtt gyűjtött pitypanggyökeret használjuk fel. A gyökeret nem kell mosni, ehelyett szárazon tisztítsuk meg, és vágjuk hosszában csíkokra. Néhány napig szárítsuk levegős, meleg helyen, majd ebből a szárított gyökérből csészénként 2 teáskanállal áztassunk hideg vízbe egy éjszakára. Másnap a teát kicsit forraljuk fel, szűrjük le és fogyasszunk belőle naponta legalább 3 csészével.

Így készíts trágyalevet a pitypangból

Mivel a pitypang a földbe mélyen behatoló, hosszú karógyökerével értékes ásványi anyagokat vesz ki a talajból, és igen gazdag káliumban, olcsó és magas tápanyagtartalmú trágya válhat belőle.

Készítsünk elő egy nagy, fedéllel ellátott vödröt, és gyökerestől dobáljuk bele a pitypangot. Öntsünk fel minden egyes kiló gyomnövényt 4 liter vízzel, majd fedjük le a vödröt és hagyjuk állni körülbelül 4 hétig. Hetente érdemes alaposan megkeverni. Azonban arra készüljünk fel, hogy a lének nem illata, hanem nagyon erős szaga van. A lefedett vödörben zajló folyamat a fermentáció, azaz erjedés, és hogy jól halad, azt az igencsak erős szag jelzi. Amint kész, ritka szövésű vásznon vagy nejlonharisnyán keresztül szűrjük le, és dobjuk ki a szilárd részeket. De egyszerűbben is hozzá tudunk jutni.

Tegyük a pitypangot vízáteresztő zsákba, majd így merítsük egy vödör vízbe. Körülbelül 2-4 hétig hagyjuk érni a trágyalevet, majd használjuk fel. A pitypangos trágyalevet vízzel hígítva alkalmazzuk. 10 rész vízhez 1 rész trágyalevet keverjünk, majd öntözzük meg vele a növényeinket, amelyeknek a leveleire is permetezhetünk belőle. Azonban ne alkalmazzuk azoknak a növényeknek a levelein, amelyeket a közeljövőben kívánunk betakarítani.

A pitypangot tehát érdemesebb inkább megkedvelni és felhasználni, hiszen számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, mind a növényeink, mind saját számunkra.