Gyerekkorunkban imádjuk, de felnőttként igazán bosszantó tud lenni a látványa a kertünkben. A gyermekláncfű, vagy más néven a pongyola pitypang nem sok kerttulajdonos napját ragyogja be napsárga virágaival. Sőt, a legtöbben mindent megtennének, hogy gyökerestől irtsák ki a kertjükből.

De ez nem is olyan egyszerű. Gondolom sokunk számára ismerős az érzés, amikor a fűnyírást követő reggelen mintha még sokkal több sárga virág bújna elő a gondosan ápolt gyep fűszálai közül. De vajon mit tehetünk ellene, illetve érdemes-e irtani, vagy inkább ki kell használni számtalan előnyös tulajdonságát? Nézzünk utána, mert nem is gondolnánk, hogy mennyi mindenben lehet a szolgálatunkra! Ha pedig megismerjük, lehet, hogy ahelyett, hogy zavarna a látványa, meg fogjuk kedvelni az aranysárga virágokat. Hiszen egy kis napsütést hoznak a fűszálak közé.

Ismerjük meg az ellenségünket!

A gyermekláncfű évelő, vastag, húsos gyökerű növény, mely már kora tavasszal aranysárgába borítja a gyepet. Sokan gyomnövénynek gondolják, de ennél jóval több. Tavasszal korán kihajtja zsenge leveleit, amelyeket salátaként is fogyaszthatunk. A virágzata aranysárga gömb, amely egészen őszig nyílik. Termése gömb alakú bóbita. A magok „ejtőernyővel" rendelkeznek, és a szél segítségével tudnak minél messzebbre szállni.

pitypang bóbita

Gyerekkorunk egyik kedvenc játéka elfújni a pitypang bóbitáját. Fotó: Pixabay

Áprilistól egészen nyár végéig virágzik. Számtalan neve van, így békavirág, buborékfű, cikóvirág, csürkevirág, disznósaláta, ebtej, eszterláncfű, gyermekláncfű, kácsavirág, kákics, kislibavirág, kotlóvirág, kutyavirág, kutyatej, lámpavirág, lánclapi, marcivirág néven is szólíthatjuk, de a pimpiparé névre is hallgat, ha elég türelmesen szólítgatjuk. Magvain kívül szétdarabolt gyöktörzsével is szaporodik.


Így irthatod ki a gyermekláncfüvet

1. Irthatjuk vegyszeresen, de ekkor rajta kívül egyéb növényeket is ki fogunk irtani.

2. Választhatjuk a talaj teljes pitypang-mentesítését, teljes tisztítással, majd újrafüvesítését, de a teljes sikert sajnos nem tudjuk garantálni.

3. Lefedhetjük fekete fóliával az érintett területet, azonban így nem csak a pitypang, hanem minden, a fólia alá kerülő növény el fog halni.

4. Mechanikusan is eltávolíthatjuk, vagyis a töveket ásóval emelhetjük ki a földből. Viszont egy dologgal számolni kell. Ha nem végzünk alapos munkát és esetleg szétdaraboljuk a gyökerét, azzal még több pitypang lesz a kertünkben.

Végső soron tehát érdemesebb inkább megkedvelni, és felhasználni, hiszen számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, mind a növényeink, mind saját számunkra.

Készíts belőle trágyalét

Ha megbarátkozunk a látványával, és megismerjük a hasznos oldalait, lehet, hogy nem szánunk annyi energiát és időt az elpusztítására. Sőt, inkább azért gyűjtjük, hogy felhasználjuk. Mivel a növény a földbe mélyen behatoló, hosszú karógyökerével értékes ásványi anyagokat vesz ki a talajból, és igen gazdag káliumban, olcsó és magas tápanyagtartalmú trágya válhat belőle.

Két módszer is van az elkészítésére.

1. Készítsünk elő egy nagy, fedéllel ellátott vödröt, és gyökerestől dobáljuk bele a pitypangot. Öntsünk fel minden egyes kiló gyomnövényt 4 liter vízzel, majd fedjük le a vödröt és hagyjuk állni körülbelül 4 hétig. Hetente érdemes alaposan megkeverni. Azonban arra készüljünk fel, hogy a lének nem illata, hanem nagyon erős szaga van. A lefedett vödörben zajló folyamat a fermentáció, azaz erjedés, és azt, hogy ez jól halad, az erős szag jelzi. Amint kész, ritka szövésű vásznon vagy nejlonharisnyán keresztül szűrjük le, és dobjuk ki a szilárd részeket.

2. Tegyük a pitypangot vízáteresztő zsákba, majd így merítsük egy vödör vízbe. Körülbelül  2-4 hétig hagyjuk érni a trágyalevet, majd használjuk fel.

A pitypangos trágyalevet vízzel hígítva használhatjuk fel. 10 rész vízhez 1 rész trágyalevet keverjünk, majd öntözzük meg vele a növényeinket, amelyeknek a leveleire is permetezhetünk belőle. Azonban ne alkalmazzuk azoknak a növényeknek a levelein, amelyeket a közeljövőben kívánunk betakarítani.

Ezért hasznos a pitypang

A gyermekláncfű felhasználási köre rendkívül sokrétű. A gyerekek számtalan kis alkotást készíthetnek belőle, és nagy örömmel fújkálhatják bóbitaszőreit. Azonban gyógynövényként is számtalan hasznos tulajdonsága van.

pitypang mező

A pitypang nem gyom-, hanem gyógynövény. Fotó: Pixabay

Leveleiben magas az A-vitamin tartalom, de C-, B-, és D-vitamin is található benne. A gyermekláncfűből készült tea kiváló hatással van a májra és az emésztőrendszerre. Szára nyersen fogyasztva szintén segíti a máj működését, és a májgyulladások ellenszere, habár az íze elég keserű. Azonban ahhoz, hogy igazán hatásos legyen, nem mindegy, mikor gyűjtjük be. A legmegfelelőbb időszak a gyűjtésére, ha a leveleit virágzás előtt, a szárát virágzáskor, a gyökerét pedig tavasszal és ősszel gyűjtjük be.

A gyermekláncfű bőségesen tartalmaz cinket, vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot. Minden része fogyasztható,  a gyökere, a levele és a virága is bátran felhasználható. A gyermekláncfűben található fitonutriensek víz- és hashajtó hatásúak. Éppen ezért a fogyókúrában is segítségünkre lehetnek. Ha elfogyasztunk pár pohár gyermekláncfűteát, az segít a húgyúti fertőzésekkel szemben, ezen kívül vízhajtó hatású, és hatásosan csökkenti a magas vérnyomást is.

A máj egészségének megőrzésében is számíthatunk rá, hiszen kiváló méregtelenítő, és serkenti az epehólyag működését is. Felveszi a harcot az alkohol és a gyógyszerek káros hatásaival szemben. Segíti a vesénk működését, segít megelőzni a veseköveket, a húgyutak gyulladását, fertőzését is.

Magas az antioxidáns-tartalma, így védi a sejtjeinket a káros szabad gyökök hatásaitól. Segít megelőzni a daganatos betegségeket. A cukorbetegeknek is segít, mert serkenti a hasnyálmirigy működését és segít a vércukor-szint kiegyensúlyozásában is.

pitypang virág

A pitypang salátaként, de teaként is fogyasztható. Fotó: Pixabay

Levelét és virágát nyersen, salátákhoz fogyaszthatjuk. Azonban óvatosnak kell lenni vele, hiszen sokan allergiásak rá

Készíts finomságokat pitypangból

Ha sok a pitypang a kertben, készítsünk belőle finomságokat. Ha viszont a gyűjtés mellett döntünk, azt mindig a forgalomtól távol eső területeken tegyük, ahol minél kevesebb szennyeződés érhette.

1. A pitypang virágát kirántva ízletes, ropogós finomságot kapunk.

2. A pitypangszörphöz mindössze 750 ml vízre, 1 kg kristálycukorra, valamint 3 marék szép, egészséges pitypangvirágra van.

3. Készíthetünk belőle pitypangszirupot is.

4. A belőle készült teát akár a virágaiból, akár az egész növényből készíthetjük.

A legjobb tehát, ha megbarátkozunk a gyermekláncfű jelenlétével és segítségük hívjuk a saját magunk, és kertünk növényei számára.