A 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen az Alta Genetics Hungary Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatójával, Babai Zoltánnal izgalmas és sok gazdálkodót érintő témáról beszélgettünk, köztük egy, a portfólióban újdonságként jelen lévő termékről is.

A cég a szokásos genetikai portfolióján kívül egy olyan új vemhességi tesztet mutatott be a kiállításon, amit elsősorban a kisebb, független tejtermelőknek, húsmarhatartóknak javasolnak felhasználásra. A szarvasmarha vemhességi tesztet a tenyésztő önállóan – külső segítség és drága eszközök bevonása nélkül – alkalmazhatja. A teszt használatáról tájékoztató füzet is elérhető nyomtatott és online változatban.

Egy nagyon egyszerű vértesztről van szó. A véralvadásgátlós kémcsőbe kell vért venni a szarvasmarha farokvénájából, majd a mellette található tesztre kell megfelelő mennyiségű vércseppet cseppenteni. Amennyiben vemhes az állat, akkor az 5 perc alatt kiderül, 99,5 %-os pontossággal. Semmilyen más eszköz vagy felszerelés nem kell hozzá.

A teszt vemhességi fehérjét keres, mivel ez sokkal pontosabb eredményt biztosít, mintha az állat hormonszintjének a változásait követnénk le. A vemhességi fehérje ugyanis kizárólag az embrió jelenlétében termelődik. A véralapú terhességi tesztek sokkal pontosabbak, mint a vizeletalapú tesztek, hiszen egyrészt nehézkes lenne az állattól vizeletet venni, másrészt a vizelettesztek szintén hormonális változást figyelnek.

A vérteszt a termékenyítés után 28 nappal már teljesen pontos eredményt ad. Csak arra kell figyelni, hogy az előző vemhesség – az ellés után, 72 nap teljen el, hogy a vemhességi fehérjék kiürüljenek a vérből.

Az eljárás gazdaságos: nincs szükség ultrahang készülékre, ami milliókba kerül, és nincs szükség külső segítség (állatorvos) bevonására sem. A farmteszt.hu oldalon egy magyar nyelvű videó lépésenként megmutatja a gazdálkodóknak, hogy miként kell elvégezni a tesztet.

ALTA Genetics Hungary Kft.

Cím: 2085 Pilisvörösvár Szent Imre utca 13

Telefonszám: +36 30 992 3810

Weboldal: farmteszt.hu

idexx