Itt az eperszezon, és úgy tűnik, a piros bogyós gyümölcs nemcsak ízletes, hanem egészségügyi szempontból is valódi csodagyümölcs. Egy friss amerikai kutatás szerint az eper (aminek szamóca a böcsületes neve, de a köznyelv csak eperként ismeri és emlegeti, pedig az valójában fán terem) rendszeres fogyasztása jelentősen javíthatja az inzulinrezisztencia mutatóit – ez a betegség, amely napjainkban a cukorbetegség előszobájaként ismert, egyre több embert érint, különösen a stresszes életmódot folytatók körében.
Mi az inzulinrezisztencia, és miért veszélyes?
Az inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely során a sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, így a vércukor nem tud megfelelően bejutni a sejtekbe. Ennek következménye lehet állandó éhségérzet, fáradtság, súlygyarapodás, menstruációs zavarok, meddőség, és hosszú távon 2-es típusú cukorbetegség kialakulása.
A betegség gyakran rejtve marad, és csak véletlenszerűen, egyéb vizsgálatok során derül ki. A korai felismerés és életmódbeli változtatások azonban kulcsfontosságúak lehetnek a megelőzésben.
Az eper jótékony hatása tudományosan igazolt
A Nevadai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói 12 hetes kísérletet végeztek prediabéteszes felnőttekkel. A résztvevők napi körülbelül 32 gramm fagyasztva szárított epret kaptak, amely során szignifikáns javulás következett be az inzulinrezisztencia értékeiben, a szénhidrát-anyagcsere mutatóiban és az összkoleszterin-szintben.
A vizsgálat során kontrollcsoportot is alkalmaztak, amely nem fogyasztott epret. Az összehasonlítás világosan megmutatta, hogy az eper pozitívan befolyásolja a glikémiás kontrollt, így természetes támogatást jelenthet az IR-ben szenvedők számára.
Piros bogyós gyümölcsök: több mint szuperételek
Az eper mellett más bogyósgyümölcsök – áfonya, málna, ribizli, szeder, gránátalma – is kiemelten ajánlottak IR esetén. Ezek a gyümölcsök gazdagok rostokban, antioxidáns hatású polifenolokban és alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően ideálisak a vércukorszint stabilizálásához.
A polifenolok semlegesítik a káros szabad gyököket, csökkentik a gyulladásos folyamatokat és segítik a sejtek inzulinra adott válaszreakcióját.
Természetes segítség az étrendben
Az eper beépítése az inzulinrezisztencia-diétába logikus és hatékony lépés. A cél az, hogy a szervezet kevesebb inzulint termeljen, elkerülve ezzel a vércukorszint-ingadozásokat. Ehhez hozzáadott cukrok elkerülése, lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása és napi több kisebb étkezés ajánlott.
Az IR-étrend napi legalább 5 adag zöldséget és gyümölcsöt ír elő – ebből 1-2 adag lehet gyümölcs, ideális esetben polifenolban gazdag bogyós fajtákból.
Egyéb természetes támogatók IR esetén
Az étrend mellett más természetes módszerek is segíthetnek az IR visszaszorításában:
- Kerülni kell az ultrafeldolgozott, cukrozott élelmiszereket.
- Gyógynövények és fűszerek: görögszéna, gyömbér, kurkuma, fokhagyma.
- Myo-inozitol (2-4 g/nap): természetes anyag, amely javítja az inzulinérzékenységet.
- Zöld tea és almaecet: csökkentik az éhgyomri vércukorszintet.
- Étrendkiegészítők: króm, magnézium, berberin, resveratrol.
Az inzulinrezisztencia felismerése és kezelése tehát sokkal inkább életmódváltást, mintsem csupán gyógyszeres beavatkozást igényel – ebben pedig az eper és társai hasznos, finom és természetes szövetségeseink lehetnek.
Forrás: Mfor.hu
Indexkép: Pixabay